Princezná Diana sa stala symbolom britskej monarchie, ktorá ju neprijala

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 14:50 • 2 min
Princezná Diana sa stala symbolom britskej monarchie, ktorá ju neprijala

SANDRINGHAM/BRATISLAVA – Diana, princezná z Walesu a prvá manželka následníka britského trónu princa Charlesa, patrila medzi najznámejšie ženy na svete. V piatok 1. júla by sa dožila 55 rokov.

slovakia

left justify in out

Charizmatická "Lady Di" si získala nesmiernu popularitu svojou rozsiahlou charitatívnou činnosťou, prirodzeným vystupovaním, ostro sledovaným manželstvom, ale aj milostnými avantúrami, chorobou a nakoniec tragickým úmrtím pri automobilovej nehode.

 

Narodila sa ako Diana Spencerová 1. júla 1961 v Sandringhame ako tretie zo štyroch detí v aristokratickej rodine lorda a lady z Althorpe. Jej detstvo smutne poznamenal rozvod rodičov v roku 1969, pričom deti zverili do opatery otca. Diana navštevovala internátnu školu vo West Heath (West Heath School) a neskôr súkromnú dievčenskú školu vo Švajčiarsku. Neveľmi dobré študijné výsledky sa už vtedy snažila vykompenzovať svojím umeleckým nadaním a nadšením pre dobročinnú prácu. Po ukončení štúdií krátko pracovala ako vychovávateľka v materskej škôlke.

 

Britskú kráľovskú rodina poznala Diana od raného veku, v detstve sa hrávala s mladšími bratmi svojho budúceho manžela Edwardom a Andrewom. S následníkom trónu Charlesom sa zoznámila na poľovačke ako šestnásťročná, princ však vtedy dvoril jej staršej sestre Sarah. Romantický vzťah medzi Dianou a Charlesom sa rozvinul v roku 1980 a ich zasnúbenie oznámili 24. februára 1981. Pompézna svadba lady Diany Spencerovej s Charlesom, princom z Walesu, sa pred zrakmi celého sveta konala dňa 29. júla 1981 v Katedrále sv. Pavla v Londýne. Z Diany sa sobášom stala Jej kráľovská výsosť Princezná waleská (Her Royal Highness The Princess of Wales). Prvý syn William Arthur Philip Louis sa mladomanželom narodil 21. júna 1982 a druhý, Henry Charles Albert David, prišiel na svet 15. septembra 1984.

 

Krehká a prirodzená Diana pôsobiaca veľmi ľudsky si za krátky čas získala srdcia ľudí na celom svete. Svedomito si plnila povinnosti na kráľovskom dvore, vychovávala synov a popri tom sa oduševnene venovala dobročinnosti. Proti krutosti sveta bojovala návštevami nemocníc, pomocou chudobným a chorým, aj ako dobrovoľníčka Červeného kríža. Medzi jej priority patril boj proti nášľapným mínam a chorobe AIDS. Vďaka svojmu jedinečnému elegantnému módnemu štýlu sa stala jednou z najsledovanejších osobností 90. rokov minulého storočia. Jej fotografie boli na verejnosti veľmi žiadané, pretože zobrazovala vzor moderného člena kráľovskej rodiny.

 

Prvé správy o nezhodách v kráľovskom manželstve pochádzajú z roku 1985, pričom nasledujúci rok obnovil Charles svoj vzťah s Camillou Parkerovou Bowlesovou, ženou, o ktorej sa neskôr vyjadril ako o "svojej životnej láske". V tom čase sa začali objavovať Dianine vážne zdravotné problémy. Trpela bulímiou a depresiami, ktoré vyústili až do pokusu o samovraždu. Aj napriek tomu, že manželia začali žiť oddelene, snažili sa zachovať si dekórum a aj naďalej si plnili oficiálne povinnosti. Odlúčenie dvojice oficiálne oznámili dňa 9. decembra 1992. Princezná z Walesu poskytla 20. novembra 1995 televízny rozhovor, v ktorom priznala, že mala mimomanželský vzťah s dôstojníkom jazdectva Jamesom Hewittom a povedala, že pochybuje o Charlesovej schopnosti pristupovať zodpovedne ku kráľovskému titulu. Dňa 28. augusta 1996 dostali Diana a Charles dekrét o rozvode.

 

Následne Diana vystriedala niekoľkých partnerov, tieto vzťahy však rýchlo skončili. Po zoznámení so synom bohatého egyptského podnikateľa Dodim al-Fayedom to vyzeralo, že konečne našla lásku. Dňa 31. augusta 1997 sa Diana smrteľne zranila pri automobilovej nehode v Paríži, keď sa spoločne s priateľom snažili uniknúť francúzskym fotografom na motorkách.

Jej smrť i pohreb sa stali najsledovanejšími udalosťami televízií naprieč celým svetom. Viac ako milión kytíc bolo prinesených a položených pred prah Kensingtonského paláca. Nad vjazdom do tunela, kde Diana zomrela, je na jej počesť postavený pamätník Plameň slobody (The Flame of Liberty). Osem rokov po Dianinej smrti (2005) sa princ Charles oženil s Camillou Parkerovou Bowlesovou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies