Princetonská univerzita dostala vzácne knihy za 300 miliónov dolárov

NETKY.SK • 17 Február 2015, 07:49 • 2 min
Princetonská univerzita dostala vzácne knihy za 300 miliónov dolárov

WASHINGTON - Princetonská univerzita dostala najväčší dar od svojho založenia -kolekciu 2500 vzácnych kníh a rukopisov v hodnote takmer 300 miliónov dolárov. Dar jej zanechal jej absolvent z roku 1936 William Scheide, ktorý zomrel vlani v novembri vo veku 100 rokov.

slovakia

left justify in out

Kolekcia zahŕňa prvých šesť tlačených vydaní Biblie, originál výtlačku americkej Deklarácie nezávislosti a Beethovenov notový zošit, do ktorého si zaznamenával svoje hudobné nápady. 
      

Prezident Princetonskej univerzity Christopher Eisgruber v pondelok označil dar za "jednu z najväčších kolekcií vzácnych kníh a rukopisov v súčasnom svete". Citovala ho tlačová agentúra AP. Kolekcia sa nachádza v pamätnej knižnici Harveyho S. Firestona, umiestnenej na pôde Princetonskej univerzity od roku 1959. A bude naďalej prístupná študentom, vedcom i verejnosti, ak o to požiadajú.

      

Knižnica kolekciu digitalizuje, aby k nej uľahčila prístup.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies