Prince sa šesť dní pred smrťou predávkoval, pitvu vykonajú dnes

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 14:11 • 2 min
Prince sa šesť dní pred smrťou predávkoval, pitvu vykonajú dnes

LOS ANGELES – Speváka princa údajne niekoľko dní pred smrťou liečili na „predávkovanie“.

slovakia

left justify in out

Princa (57) našli včera mŕtveho v jeho dome v americkom meste Minneapolis.

 

 

 

Viacero zdrojov teraz tvrdí, že Princa liečili v nemocnici po tom, čo sa predávkoval. Bolo to šesť dní pred jeho smrťou. Muzikanta museli minulý týždeň hospitalizovať v meste Moline v Illinois po tom, ako jeho lietadlo núdzovo pristálo na miestnom letisku, pretože sa cítil zle. Spevák predtým už niekoľko týždňov bojoval s chrípkou, pričom po dvoch 80-minútových vystúpeniach v Atlante, ktoré sa konali 14. apríla, sa jeho zdravotný stav zhoršil. Interpret strávil v nemocnici tri hodiny. Po prepustení pokračoval v ceste domov. Lekári si ho však chceli v nemocnici nechať minimálne na 24 hodín.

 

 

 

Dnes vykonajú pitvu

Kancelária súdneho lekára mesta Ramsey v štáte Minnesota informovala, že dnes vykoná pitvu zosnulého amerického speváka a hudobníka Princa. Multiinštrumentalistu našli mŕtveho vo štvrtok vo výťahu v jeho dome v Chanhassene. Príčina úmrtia legendárneho interpreta zatiaľ nie je známa. Dožil sa 57 rokov.

 

Zástupca polície Jason Kamerud uviedol, že záchranku zavolal nemenovaný muž o 9:43 miestneho času. "Potrebujeme záchranku. Niekto je tu v bezvedomí. Ach, sme v Princovom dome a ten človek je mŕtvy. Ľudia sú zdesení," uviedol telefonujúci a dodal, že nevie, ako hudobník zomrel. Záchranná služba poskytla muzikantovi kardiopulmonálnu resuscitáciu, no o 10:07 ho vyhlásili za mŕtveho.

 

Na úmrtie už reagovalo množstvo známych osobností ako Paul McCartney, Madonna, Elton John, Antonio Banderas, Justin Timberlake a ďalší. Vo štvrtok večer osvietili fialovou farbou niektoré známe stavby ako napríklad Eiffelovu vežu v Paríži, halu Superdome v New Orleans, The Forum v kalifornskom meste Inglewood, City Hall v San Franciscu či Los Angeles a tiež štadión Target Field v hudobníkovom rodnom Minneapolise, čím odkázali na interpretov veľký hit Purple Rain (Purpurový dážď, pozn. SITA).

 

Pred spevákovým domom Paisley Park, v ktorom mal aj nahrávacie štúdio, sa po zverejnení smutnej správy začali schádzať fanúšikovia, ktorí tam nechávajú rôzne odkazy a predmety. "Jeho hudba je soundtrackom môjho života. Bola so mnou počas detstva, manželstva, rozvodu či mnohých zamestnaní," uviedol pre americký týždenník People 55-ročný fanúšik Jeff McCullough.

 

Spomínané vystúpenia boli zároveň jeho poslednými koncertmi. Rovesník zosnulého Michaela Jacksona sa neskôr prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter viackrát poďakoval fanúšikom a fanúšičkám za podporu a 16. apríla usporiadal doma párty, počas ktorej prítomným predstavil svoj nový fialový klavír a gitaru v rovnakej farbe. "Ako poďakovanie za dobré počasie a všetku lásku a podporu," napísal Prince na Twitteri k pozvánke na spomínanú párty. "Nemrhajte modlitbami, počkajte pár dní," vyhlásil muzikant počas večera na margo svojho zdravotného stavu.

 

 

 

Prince, celým menom Prince Rogers Nelson, sa narodil 7. júna 1958 v Minneapolise v Minnesote do muzikantskej rodiny. Jeho otec John Lewis Nelson bol džezový klavirista a matka Mattie zas speváčka. Ako sedemročný sa začal učiť hrať na klavír, v 13 rokoch nasledovala gitara a o rok neskôr bicie. Na strednej škole pôsobil v kapele Grand Central, ktorá si neskôr zmenila názov na Champagne.

 

Prince je považovaný za jedného z najväčších hudobných novátorov. Vo svojej tvorbe kombinoval množstvo žánrov ako funk, soul, rock, pop, džez alebo r'n'b. Debutoval v roku 1978 albumom For You. Odvtedy ponúkal nové nahrávky takmer každý rok, pričom vydal 39 radových štúdioviek. S nahrávkami Purple Rain (1984), Around the World in a Day (1985), Batman (1989) a 3121 (2006) sa dostal na vrchol amerického rebríčka Billboard 200. Svoj posledný album HITnRUN Phase Two vydal vlani v decembri, pričom v septembri mu predchádzala nahrávka HITnRUN Phase One (2015). Medzi jeho úspešné single patria napríklad aj 1999, When Doves Cry, Let's Go Crazy, Raspberry Beret, Kiss, Sign O' the Times, Batdance, Gett Off, Cream či The Most Beautiful Girl In The World. Je tiež autorom hitu Nothing Compares 2 U, ktorý preslávila speváčka Sinéad O'Connor.

 

Na celom svete predal viac ako 100 miliónov kópií nahrávok, na konte má sedem cien Grammy či štyri MTV Video Music Awards. V roku 2007 dostal Zlatý glóbus za skladbu The Song of the Heart z filmu Happy Feet (2006). Na túto cenu ho nominovali aj v roku 1985 vďaka spomínanému hitu When Doves Cry z filmu Purpurový dážď (1984), pričom za soundtrack tejto snímky dostal Prince v roku 1985 svojho jediného Oscara. V roku 2004 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a podľa amerického magazínu Rolling Stone je 27. najlepším interpretom všetkých čias. Ako herec sa predstavil aj vo filmoch Pod višňovým mesiacom (1986) alebo Graffiti Bridge (1990), pričom oba tituly aj režíroval a je tiež autorom scenára druhej menovanej snímky.

 

Kontroverzný umelec si v roku 1993 zmenil meno na kreslený symbol, ktorý vznikol spojením symbolov muža a ženy. Keďže sa tento symbol nedal vysloviť, v médiách ho často označovali ako The artist formerly known as Prince, teda Umelec v minulosti známy ako Prince, skratkou TAFKAP, alebo jednoducho The Artist, čiže Umelec. Neskôr sa vrátil k umeleckému menu Prince.

 

Bol dva razy ženatý. S prvou manželkou, speváčkou a tanečnicou Mayte Garcia mal syna menom Boy Gregory, ktorý však krátko po narodení zomrel. V rokoch 2001 až 2006 bol ženatý s Manuelou Testolini.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona