Princa Georgea pokrstili vodou z rieky Jordán

NETKY.SK • 23 Október 2013, 18:26 • 2 min
Princa Georgea pokrstili vodou z rieky Jordán

LONDÝN - Trojmesačného britského princa Georgea, syna princa Williama a jeho manželky Kate, dnes popoludní vodou z rieky Jordán pokrstili v Kráľovskej kaplnke Paláca sv. Jakuba v Londýne. Krst budúceho panovníka bol zriedkavou udalosťou aj preto, že sa na ňom zúčastnili štyri generácie britskej kráľovskej rodiny. Informovali o tom médiá, vrátane spravodajskej stanice BBC či agentúr Reuters, AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Princa Georgea, tretieho následníka britského trónu (po princovi Charlesovi a princovi Williamovi), pokrstil arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Do kaplnky doniesol v náručí svojho prvorodeného potomka otec William, po jeho boku kráčala mama Kate. Zdalo sa, akoby malý princ zamával svojej prastarej matke, kráľovnej Alžbete II. V skutočnosti mu však rukou hýbal William. Princa Georgea ukázali na verejnosti iba druhýkrát. Prvý raz to bolo koncom júla, keď si ho rodičia deň po narodení niesli domov z londýnskej pôrodnice. Princ George, syn vojvodu a vojvodkyne z Cambridgea, sa narodil 22. júla.

Krst bol súkromnou udalosťou a zúčastnilo sa na ňom iba 22 pozvaných hostí - hlavní členovia kráľovskej rodiny vrátane kráľovnej Alžbety II. a jej manžela princa Philipa, princa Charlesa s manželkou Camillou, princa Harryho a ďalších hostí, ako aj štyria členovia Katinej rodiny Middletonovcov, sedem krstných rodičov a ich manželia či manželky. Obrad trval približne 45 minút. Princ Charles po ňom pozval hostí na čaj do paláca Clarence House, ktorý je londýnskym sídlom jeho i manželky Camilly.

Krstnými rodičmi, ktorých William a Kate oznámili dnes ešte pred obradom, sú blízky priateľ manželov z vysokoškolských čias Oliver Baker, priateľka Williamovej zosnulej matky lady Diany Julia Samuelová, Williamov priateľ z detstva William van Cutsem, Katina priateľka zo strednej školy Emilia Jardine-Patersonová, sesternica princa Williama Zara Tindallová a bývalý osobný tajomník Williama a Kate Jamie Lowther-Pinkerton. Zoznam uzatvára Hugh Grosvenor, ktorého otec-gróf je dlhoročný priateľ princa Charlesa, napísala BBC.

Pani Tindallová, manželka bývalého anglického rugbyového hráča Mika Tindalla, je Williamovou sesternicou. Ostatní šiesti krstní rodičia sú všetci priateľmi kráľovského páru. Malý následník trónu bol pokrstený v kópii šatočiek z čipky a saténu, ušitých v roku 1841 pre Victoriu, najstaršiu dcéru kráľovnej Viktórie. Pri krste použili vodu z rieky Jordán. Kresťania veria, že v nej bol pokrstený Ježiš Kristus. Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgea si na krst zvolili dva chválospevy, dve čítania z evanjelia a dva chorály. Čítania z evanjelií podľa svätého Lukáša a svätého Jána prečítali Katina sestra Pippa Middletonová a Williamov mladší brat princ Harry. Z kaplnky vyniesla čerstvo pokrsteného princa Georgea jeho usmievajúca sa mama Kate. Po obrade mal fotograf celebrít Jason Bell urobiť oficiálne fotografie. Aj spoločnú snímku kráľovnej Alžbety a princov Charlesa, Williama a Georgea. Bude imitovať snímku z roku 1894 z krstu budúceho kráľa Eduarda VIII. s jeho otcom, starým otcom a prastarou matkou - Jurajom V., Eduardom VII. a kráľovnou Viktóriou. Fotografie majú byť zverejnené vo štvrtok. Pred palácom sa najmenej 24 hodín vopred utáborilo niekoľko zvedavcov, aby získali čo najlepšie miesto na sledovanie prichádzajúcich hostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies