Princ Philip: Najstarší partner vládnuceho monarchu v dejinách Británie

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 10:54 • 2 min
Princ Philip: Najstarší partner vládnuceho monarchu v dejinách Británie

LONDÝN - Princ Philip - vojvoda z Edinburghu a manžel britskej kráľovnej Alžbety II. - sa v piatok 10. júna dožíva 95 rokov.

slovakia

left justify in out

Už niekoľko desaťročí stojí verne po boku zrejme najslávnejšej kráľovnej súčasnosti zábavný, osobitý, často však až príliš prostoreký muž. "Myslím, že svoju prácu som odviedol. Teraz si chcem trocha užívať. Menej zodpovednosti, menej zhonu, menej príprav, menej premýšľania o tom, čo poviem," vyhlásil pred piatimi rokmi pri príležitosti svojich 90. narodenín princ Philip.

 

Narodil sa 10. júna 1921 na gréckom ostrove Korfu ako člen gréckej kráľovskej rodiny - syn gréckeho a dánskeho princa Andreasa a princeznej Alice von Battenberg.

 

Na svet prišiel v politicky nestabilnej dobe a keď jeho otca z rodnej krajiny vyhnali, vtedy 18-mesačný Philip cestoval do Británie v kolíske z debničky na pomaranče. Po štúdiách vo Francúzsku, Británii a Nemecku slúžil počas druhej svetovej vojny v britskom námorníctve, pričom prijal priezvisko po svojom starom otcovi, Mountbatten.

 

Manželom vtedajšej britskej korunnej princeznej Elizabeth sa vysoký elegán stal 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve pred 2000 hosťami. Philip Mountbatten získal svadbou titul princa a vojvodu z Edinburghu, musel sa však vzdať plánovanej vojenskej kariéry.

 

Po medových týždňoch strávených na škótskom zámku Balmoral žil mladý pár nejaký čas na Malte. Philip slúžil v námorníctve a princezná cestovala medzi týmto ostrovom a Londýnom, kde sa o ich ročného syna Charlesa starali starí rodičia.

 

Počas návštevy Kene v roku 1952 zomrel Elizabethin otec, vtedajší britský panovník Juraj VI. Princezná bola ihneď oficiálne vyhlásená za kráľovnú, hlavu Britského Spoločenstva národov a ochrankyňu viery, ale zložité plány na korunováciu a túžba prežiť ju v slnečný deň vyústili do dlhého, aj keď vzrušujúceho čakania na túto veľkú udalosť, ktorá sa konala 2. júna 1953.

 

Od nástupu Alžbety II. na trón plní princ Philip dôležitú úlohu v mnohých aspektoch národného života. Sprevádza kráľovnú na oficiálnych cestách po celom svete, na viacerých zahraničných návštevách sa však zúčastnil aj sám.

 

Je patrónom viac ako 800 rôznych organizácií - obzvlášť sa zaujíma o vedecký a technický výskum, priemysel, životné prostredie, ale aj o šport a blahobyt mladých ľudí. Okrem toho je rektorom niekoľkých popredných britských univerzít.

 

Ako milovník a nadšený zberateľ umenia osobne predsedal porote udeľujúcej ocenenie Prince Philip Designers Prize. Túto cenu získavajú najlepšie dizajny od produktov a grafík až po budovy.

 

Vojvoda z Edinburghu si získal povesť energického a priamočiareho muža so svojským zmyslom pre humor a ostrým jazykom, ktorý mu neraz narobil nepríjemnosti. Britskí novinári Ashley Walton a Phil Dampier vydali 100-stránkovú knižku jeho zábavných citátov ako ocenenie jeho zmyslu pre humor.

 

Napríklad pri príležitosti vyhlásenia nezávislosti Kene v roku 1963 sa počas slávnostného spúšťania britskej zástavy princ Philip obrátil na kenského vodcu boja za nezávislosť Joma Kenyattu a spýtal sa ho: "Ste si istý, že to chcete urobiť?".

 

Iný bonmot vypustil v roku 2000, keď kráľovná otvorila novú britskú ambasádu v Berlíne. Philip na slávnostnej recepcii povedal, že "je to obrovské mrhanie priestorom".

 

V máji 2002 sa počas návštevy kráľovského páru v Newcastli objavil pred miestnou katedrálou v Adamovom rúchu 27-ročný Brit Brynn Reed. Princ Philip šiel puknúť od smiechu. Pri krste najväčšej výletnej lode sveta Queen Mary-2 v januári 2004 sa zase dal na vlastnú žiadosť zaviesť do márnice.

 

V marci 2007 sa princ Philip zastal svojho vnuka princa Harryho, ktorého pri vymetaní barov nachytal britský bulvár. Princ preflámoval celú noc a po záťahu nedokázal ani vojsť do auta. "Kým sa princ Harry nasledujúce ráno presne a riadne objaví v službe, treba chlapca nechať na pokoji. Doteraz to mladý vždy zvládol," vyhlásil vtedy chápavý starý otec.

 

V októbri 2008 britský kráľovský pár navštívil Slovenskú republiku. Počas návštevy na Hrebienku vo Vysokých Tatrách sa princ Philip živo zaujímal o profesiu vysokohorských nosičov.

 

"Vláda kráľovnej Alžbety II. je jednou z najlepších v dejinách nášho ostrova. To by nebolo možné bez podpory vojvodu," napísal pri príležitosti jeho 90. narodením britský denník Daily Telegraph.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies