Princ Philip absolvoval svoje posledné oficiálne vystúpenie

NETKY.SK • 2 August 2017, 18:18 • 2 min
Princ Philip absolvoval svoje posledné oficiálne vystúpenie

LONDÝN - Manžel britskej kráľovnej Alžbety II. princ Philip (96) absolvoval dnes po 65 rokoch služby vlasti svoje posledné samostatné verejné vystúpenie a odišiel do dôchodku, napísala na svojej internetovej stránke spravodajská televízia BBC.

slovakia

left justify in out

Ako čestný veliteľ (generálny kapitán) Kráľovskej námornej pechoty vzdal princ Philip na nádvorí Buckinghamského paláca v Londýne hold družstvu námornej pechoty, ktoré sa zúčastnilo finále série silových a vytrvalostných súťaží 1664 Global Challenge. Jeho cieľom je zbieranie finančných prostriedkov pre charitatívnu organizáciu Kráľovskej námornej pechoty.

 

Od roku 1952, keď Alžbeta II. vystriedala na britskom tróne svojho zosnulého otca Juraja VI., sa jej manžel zúčastnil na 22.219 samostatných oficiálnych podujatiach. Za 65 rokov služby vlasti absolvoval princ Philip 637 zahraničných návštev, predniesol 5493 prejavov a napísal 14 kníh. V roku 2009 sa stal najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a je najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

 

Princ Philip sa narodil 10. júna 1921 na gréckom ostrove Korfu ako syn princa Andreasa Gréckeho a Dánskeho a princeznej Alice von Battenberg. Po štúdiách vo Francúzsku, Veľkej Británii a v Nemecku slúžil počas druhej svetovej vojny v britskom námorníctve. Manželom vtedajšej britskej korunnej princeznej Alžbety sa stal v roku 1947. Po svadbe sa však musel vzdať plánovanej vojenskej kariéry. Pár má štyri deti - korunného princa Charlesa, princeznú Anne a princov Andrewa a Edwarda - a sedem vnúčat.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies