Princ Harry sa zúčastnil na oslavách 100. výročia vojnového loďstva

NETKY.SK • 5 Október 2013, 13:03 • 2 min
Princ Harry sa zúčastnil na oslavách 100. výročia vojnového loďstva

SYDNEY - Na dnešných oslavách sa zúčastňuje približne 40 vojnových lodí, 16 veľkých plachetníc a 8000 námorníkov.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí dnes prišli do prístavu v austrálskom Sydney, aby oslávili 100. výročie austrálskeho kráľovského námorníctva. Veľkolepých osláv sa zúčastnil aj britský princ Harry, ktorý sa prechádzal po prístave a diskutoval s nadšenými obdivovateľmi.

Je to Harryho prvá oficiálna návšteva Austrálie, pri ktorej zastupuje svoju starú matku, kráľovnú Alžbetu II.

Štvrtý v poradí na anglický trón už predtým preplával okolo známej opery v Sydney na palube pozorovacej lode Leeuwin, jednej z desiatok plavidiel zo 17 krajín, ktoré sa tento víkend zúčastňujú Medzinárodnej námornej prehliadky.

Po salve zo 100 diel na palubu lode Leeuwin pristúpila k Harrymu generálna guvernérka Austrálie Quentin Bryceová a spolu s princom potom vykonala oficiálnu prehliadku lodí.

Z centra Sydney sa Princ na palube civilného plavidla preplavil do domu Kirribilli, ktorý je oficiálnym sídlom austrálskeho premiéra Tonyho Abbotta v Sydney.

Dnes večer sa Harry zúčastní na recepcii v Kirribilli, odkiaľ bude sledovať svetelnú šou a mohutný ohňostroj nad prístavom, ktorý si podľa predpokladov príde pozrieť až 1,4 milióna divákov.

Princ sa v najväčšom meste Austrálie zdrží iba jeden deň. V nedeľu ešte zavíta na krátku návštevu západoaustrálskej metropoly Perth a potom odletí naspäť do vlasti.

Prvá austrálska námorná flotila pozostájúca zo siedmich krížnikov a torpédoborcov prvý raz vplávala do prístavu v Sydney 4. októbra 1913.

Na dnešných oslavách sa zúčastňuje približne 40 vojnových lodí, 16 veľkých plachetníc a 8000 námorníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies