Princ Harry sa vracia z Afganistanu po 20-týždňovej misii

NETKY.SK • 22 Január 2013, 08:01 • 2 min
Princ Harry sa vracia z Afganistanu po 20-týždňovej misii

Princ Harry sa vracia z Afganistanu po 20-týždňovej misii - Politika Britské ministerstvo obrany dnes informovalo, že princ Harry končí svoju 20-týždňov trvajúcu vojenskú misiu v Afganistane. Stanica BBC informovala, že Harry už opustil afganské územie.

slovakia

left justify in out

img

Britské ministerstvo obrany dnes informovalo, že princ Harry končí svoju 20-týždňov trvajúcu vojenskú misiu v Afganistane.

Stanica BBC informovala, že Harry už opustil afganské územie. Podľa agentúry Reuters by sa mal domov do Británie vrátiť ešte tento týždeň. 

Pred odchodom z Afganistanu dostal Harry otázku, či počas misie zabil nejakých povstalcov z Talibanu."Áno, aj mnohí ďalší to tiež robili. Oddiel bol v teréne. Každý vystrelil nejakú muníciu. Keď sa niektorí ľudia snažia robiť zlé veci naším chlapcom, potom ich vyradíme z hry," konštatoval princ.

Harry (28) od septembra 2012 pôsobil ako pilot bojového vrtuľníka na britskej základni Camp Bastion v južnom Afganistane. Zúčastnil sa na desiatkach operácií, pričom viackrát útočil raketami na povstalcov z hnutia Taliban.

Predošlá služba v Afganistane, počas ktorej bol princ dispečerom vojenských letov, trvala na prelome rokov 2007 a 2008 len desať týždňov. Skrátili ju po tom, ako sa utajovaná správa o jeho vyslaní - napriek dohodnutému informačnému embargu - dostala na verejnosť. 

Počas druhej misie médiá dostali obmedzený prístup k Harrymu výmenou za prísľub, že nebudú uvádzať konkrétne operačné detaily. Afganský Taliban vopred vyhlásil, že vynaloží všetko úsilie na to, aby princa zabil alebo uniesol. Vlani v septembri v deň jeho narodenín povstalci zaútočili na základňu Camp Bastion, nie je však jasné, či mal byť terčom útoku Harry. 

Veliteľ afganských povstalcov Gulbuddín Hekmatjár nedávno označil britského princa za bezcharakterného "šakala", ktorý ako pilot vrtuľníka v silách NATO zabíja pod vplyvom alkoholu nevinných Afgancov. Ministerstvo vnútra v Londýne označilo za nezmysel, že by nejaký britský pilot mohol byť pri obsluhe svojho stroja opitý.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies