Princ Harry odštartoval pochod na južný pól s vojnovými veteránmi

NETKY.SK • 1 December 2013, 23:38 • 2 min
Princ Harry odštartoval pochod na južný pól s vojnovými veteránmi

LONDÝN - Britský princ Harry sa dnes popoludní vydal na dlhodobo plánovaný, 280-kilometrový pochod na južný pól. V poradí štvrtý následník britského trónu sa pridal k výprave vojnových veteránov z Británie, USA a Kanady.

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na charitatívnu organizáciu Walking With the Wounded (Kráčanie so zranenými), ktorá celú akciu koordinuje. Princ Harry (29) už minulý týždeň priletel na základňu v Antarktíde a odvtedy sa spolu s ďalšími účastníkmi venoval aklimatizácii. Termín začiatku pochodu bol orientačne stanovený na 30. novembra, poveternostné podmienky ho však umožnili až dnes. 

Harry a polovica tímu dnes opustila prvý základný tábor Novo a vydala sa do druhého tábora, vzdialeného 12 kilometrov. Druhá časť expedície sa vydá na pochod až v pondelok. Cesta má podľa plánu potrvať 15 dní, účastníci by teda chceli dosiahnuť južný pól do 16. decembra. Napriek silnému vetru a extrémne nízkym teplotám do mínus 45 a vetru stupňov Celzia by denne mali prejsť 15-20 kilometrov.

Väčšina členov expedície utrpela ťažké zranenia vo vojnových konfliktoch, ktoré ich poznačili na celý život. Jednému z bývalých 12 vojakov chýbajú obe nohy, namiesto ktorých používa protézy. Viacerým amputovali časť ruky, ďalší oslepol a iní trpia následkami popálením a posttraumatickou stresovou poruchou. 

Akcia má priniesť finančné prostriedky pre organizácie vojnových veteránov v Británii, USA a Kanade. Medzi účastníkmi expedície sú aj herci Alexander Skarsgard a Dominic West. 

Harry sa už pred dvoma rokmi zúčastnil na pochode s Walking With the Wounded na severný pól, vtedy sa však k výprave pripojil len na určitom úseku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies