Princ Felipe sa stane kráľom po 18. júni

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 16:59 • 2 min
Princ Felipe sa stane kráľom po 18. júni

MADRID - Španielsky princ Felipe podľa všetkého nastúpi na trón po svojom otcovi, 76-ročnom Juanovi Carlosovi po 18. júni, povedal v utorok hovorca parlamentu Jesus Posada deň potom, ako takmer 40 rokov vládnuci kráľ oznámil svoju abdikáciu.

slovakia

left justify in out

Všeobecne sa predpokladá, že snahou španielskeho kráľa je rehabilitovať korupciou a krízou postihnutú španielsku monarchiu. Španielsko nemá zákony týkajúce sa abdikácie a následníctva, bude teda potrebné ich urýchlene pripraviť a predložiť parlamentu na schválenie. "Predpokladáme, že by sa to dalo stihnúť do 18. júna," povedal Posada. V utorok sa zišla vláda v Madride na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom určila presné kroky, ktoré musí Felipe urobiť, aby sa stal kráľom Felipem VI. 

Kedysi veľmi populárny Juan Carlos zohrával úlohu pri prechode Španielska na demokraciu po páde diktatúry Francisca Franca v 70. rokoch. V poslednom čase však stratil podporu verejnosti pre korupčné škandály a iné prešľapy. Najmladšia dcéra Cristina čelí súdnemu konaniu pre údajné finančné zločiny. Samotný kráľ má viaceré zdravotné ťažkosti a podstúpil nedávno niekoľko operácií. 

 

Mnohí Španieli si však neželajú pokračovanie monarchie, a tak desaťtisíce ľudí vo viac než 60 španielskych mestách vyšli v pondelok večer do ulíc a žiadali referendum o jej budúcnosti. Polícia odhadla, že na madridskom námestí Puerta del Sol sa zišlo viac než 20 000 ľudí, tisíce prišli tiež na barcelonské Katalánske námestie. Solidárne demonštrácie sa konali aj v 30 mestách Európy a Latinskej Ameriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies