Princ Charles vzdal poctu lordovi Louisovi Mountbattenovi zabitému IRA

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 16:29 • 2 min
Princ Charles vzdal poctu lordovi Louisovi Mountbattenovi zabitému IRA

SLIGO - Britský princ Charles vzdal dnes počas návštevy mesta Sligo na severozápade Írska poctu lordovi Louisovi Mountbattenovi, ktorého zabili pred 36 rokmi príslušníci Írskej republikánskej armády (IRA). Napísala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Cieľom návštevy britského monarchu v Írsku je podporiť zmierenie medzi Britániou a Írskom v súvislosti s tri desaťročia trvajúcim konfliktom v Severnom Írsku, ktorý si od konca šesťdesiatych rokov minulého storočia vyžiadal životy asi 3700 ľudí.
     

Princ Charles nazval svojho prastrýka Mountbattena "otcom, ktorého som nikdy nemal" v prejave počas návštevy mesta Sligo na severozápade Írska. Prítomní reagovali na jeho slová dlhým potleskom.
     

Charles navštívi aj rybársku dedinu Mullaghmore, kde ilegálna IRA vyhodila v roku 1979 do vzduchu jachtu lorda Mountbattena a zabila tak 79-ročného hrdinu druhej svetovej vojny.
     

Pri explózii, ktorú IRA odpálila prostredníctvom diaľkového ovládania, zomreli aj Mountbattenov 14-ročný vnuk, 15-ročný severoírsky chlapec a vnukova 83-ročná babka.
     

Princ Charles sa v utorok v írskom meste Galway ako prvý člen britskej kráľovskej rodiny stretol s dlhoročným lídrom severoírskej nacionalistickej strany Sinn Féin Gerrym Adamsom. člen kráľovskej rodiny týmto podujatím oficiálne odštartoval svoju štvordňovú návštevu Írskej republiky a susedného Severného Írska, ktoré je spravované Spojeným kráľovstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies