Princ Charles sa po prvýkrát stretne s lídrom Sinn Féin

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 11:07 • 2 min
Princ Charles sa po prvýkrát stretne s lídrom Sinn Féin

DUBLIN - Britský princ Charles sa v utorok v Írsku stretne s predsedom nacionalistickej írskej strany Sinn Féin Gerrym Adamsom. Pôjde o prvý prípad schôdzky popredného člena kráľovskej rodiny s lídrom bývalého politického krídla Írskej republikánskej armády (IRA).

slovakia

left justify in out

Stretnutie sa má uskutočniť v západoírskom meste Galway deň predtým, ako Charles navštívi neďaleké miesto, kde IRA v roku 1979 zavraždila jeho príbuzného lorda Mountbattena.

 

Charles bol dlho terčom nenávisti medzi írskymi nacionalistami pre jeho funkciu veliteľa výsadkárskeho oddielu britskej armády, ktorý bol zapojený do mnohých prestreliek s írskymi katolíkmi v Severnom Írsku. Charlesova matka kráľovná Alžbeta sa v roku 2012 stretla s Martinom McGuinnessom, bývalým veliteľom IRA a popredným členom Sinn Féin, čo sa považovalo za prelomový krok pri zmierení v Severnom Írsku.

 

Severné Írsko je prevažne pokojné od roku 1998, keď dohoda o rozdelení moci ukončila tri desaťročia násilia medzi protestantmi, ktorí sú verní britskej korune, a katolíkmi uprednostňujúcimi zjednotenie s Írskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona