Princ Charles sa obáva o osud kresťanov na Blízkom východe

NETKY.SK • 8 Február 2015, 09:34 • 2 min
Princ Charles sa obáva o osud kresťanov na Blízkom východe

LONDÝN - Britský princ Charles dnes vyjadril obavy, že na Blízkom východe zostane v dôsledku nepokojov a vojnových konfliktov žiť len veľmi málo kresťanov.

slovakia

left justify in out

Počas cesty po blízkovýchodnom regióne princ Charles pre spravodajskú spoločnosť BBC uviedol, že kresťania prenasledovaní islamskými extrémistami sú v "nanajvýš trýznivej situácii". Charles však súčasne poznamenal, že kresťania na Blízkom východe sú len jednou z mnohých prenasledovaných menšín po celom svete.
      

Zároveň vyslovil obavy, že problémy na Blízkom východe nepominú okamžite, preto existuje nebezpečenstvo, že kresťanov tam zostane "veľmi, veľmi málo". Aj preto vyzval na spoluprácu pri "stavaní mostov medzi náboženstvami".
      

Agentúra AP uviedla, že ak princ Charles vystrieda na tróne svoju matku, kráľovnú Alžbetu II., stane sa aj on nositeľom titulu "Obranca viery". Charles v tejto súvislosti poznamenal, že titul sa síce vzťahuje na anglikánsku vieru, ale domnieva sa, že by sa mohol chápať aj širšie - ako ochrana iných vierovyznaní.
      

Princ Charles začal v sobotu šesťdňovú cestu po Jordánsku a krajinách Perzského zálivu. V Ammáne sa v sobotu stretol s jordánskym kráľom Abdalláhom a zavítal medzi kresťanských utečencov z Iraku.
      

Následník britského trónu zavítal do Jordánska len niekoľko dní po tom, ako extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) zaživa upálili jordánskeho pilota. 
      

Podľa AP v radoch jednotiek IS v Sýrii bojujú stovky Britov. Sympatie mladých Britov k extrémizmu pritom Charles označil za alarmujúci jav, aj keď uznal, že v niektorých prípadoch je za touto radikalizáciou túžba po dobrodružstve a vzrušení prejavujúca sa v istom veku. Znepokojujúci je však podľa Charlesa vysoký počet ľudí, ktorí sa radikalizovali prostredníctvom internetu. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona