Princ Charles prirovnal Putina k Hitlerovi

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 14:00 • 2 min
Princ Charles prirovnal Putina k Hitlerovi

OTTAWA - Britský princ Charles prirovnal niektoré kroky, ktoré podniká v súčasnosti ruský prezident Vladimir Putin, k politike Adolfa Hitlera. Uviedla to bývalá vojnová utečenkyňa z Poľska Marienne Fergusonová, ktorá princa sprevádzala počas jeho návštevy v múzeu prisťahovalectva v kanadskom Halifaxe.

slovakia

left justify in out

Princova tlačová služba odmietla výrok komentovať s vysvetlením, že šlo o súkromný rozhovor. Podľa britskej BBC Fergusonová vysvetlila, že s princom hovorili o tom, ako sa Hitlerzmocňoval európskych krajín. Charles vtedy podľa nej poznamenal "niečo v duchu.., že sa to veľmi nelíši od toho, čo robí teraz Putin".

 

Fergusonová neskôr pre BBC uviedla, že to bola "len taká poznámočka. Nemyslela som si, že spôsobí taký rozruch". Vysvetlila, že princ sa jej pýtal, kedy prišla do Kanady. Keď uviedla, že v roku 1939, princ reagoval, že Putin teraz robí to, čo vtedy Hitler. "Súhlasila som s princom: povedala som, že (Putin) obsadzuje krajiny, ako to robil Hitler". Princ podľa nej Rusko explicitne nespomenul.

 

Princ Charles je ostro sledovanou osobou, keďže ako následník trónu v ostatnom čase preberá čoraz viac povinností od svojej 88-ročnej matky, kráľovnej Alžbety II. Jeho výrok je závažný, keďže ho vyslovil muž, ktorý sa jedného dňa stane hlavou monarchie, upozornila BBC.

 

Princ Charles by sa mal s Putinom osobne stretnúť v júni na spomienkových slávnostiach vylodenia spojencov vo Francúzsku.

 

Prirovnanie Putina k Hitlerovi zaznelo v marci aj z úst bývalej ministerky zahraničných vecí USA Hillary Clintonovej, ktorá tak komentovala krízu na Krymskom polostrove, ako aj začiatok vydávania ruských pasov tamojším ukrajinským občanom. "Podobá sa to na to, čo robil Hitler v 30. rokoch," vyhlásila vtedy Clintonová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona