Princ Charles: Príčinou občianskej vojny v Sýrii sú aj klimatické zmeny

NETKY.SK • 23 November 2015, 15:45 • 2 min
Princ Charles: Príčinou občianskej vojny v Sýrii sú aj klimatické zmeny

LONDÝN - Následník britského trónu princ Charles sa domnieva, že jednou z príčin občianskej vojny v Sýrii je aj dlhotrvajúce sucho.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre televíziu Sky News, ktorá ho odvysiela dnes večer, princ poukázal na to, že neúspech ľudstva v boji proti klimatickým zmenám je aj jednou z príčin terorizmu a súčasnej utečeneckej krízy v Európe.

 

Charles pripomenul, že mnohí z ekologických aktivistov už pred 20 rokmi upozorňovali, že ak sa nebude riešiť problém klimatických zmien, dôjde k ozbrojeným konfliktom kvôli nedostačujúcim prírodným zdrojom a následne aj pohybom más obyvateľstva.

 

Dôkazom týchto tvrdení sú podľa neho "hrôzy v Sýrii", ktoré označil za klasický príklad dôsledku neriešenia problému: päť či šesť rokov trvajúce sucho v Sýrii totiž prinútilo "obrovskú masu ľudí", aby opustili svoju pôdu.

 

Na otázku televízie ohľadom spojitosti medzi klimatickými zmenami, konfliktom a terorizmom princ Charles odpovedal, že "to má obrovský vplyv na to, čo sa deje." Súčasne uviedol, že týmto súvislostiam sa v posledných rokoch začal venovať aj americký Pentagón.

 

Princ, ktorý je známy svojou dlhoročnou angažovanosťou pri ochrane prírody, varoval pred krachom "prírodnej banky" - podobným zlyhaním systému, než k akému došlo v roku 2008 na svetovom finančnom trhu. Upozornil, že ľudstvo musí konať aj napriek zlej ekonomickej situácii - v časoch prijímania a platnosti úsporných opatrení.

 

"Naozaj musíme byť vždy konfrontovaní s katastrofami a chaosom, aby sme začali skutočne konať," pýtal sa v rozhovore Charles, pričom vyjadril ľútosť nad neúspechom predchádzajúceho summitu o klíme, ktorý sa konal v roku 2009 v dánskej Kodani.

 

"Tam sa to skončilo katastrofálne, čo je - pravdu povediac - tragédia, keď vezmeme do úvahy všetky tie stratené roky," vyhlásil princ Charles. Aj vzhľadom na túto skúsenosť označil za dôležité možnosť overiť, či jednotlivé krajiny skutočne budú konať tak, ako sa na blížiacej sa 21. konferencii o klimatickej zmene (COP21) v Paríži zaviažu.

 

Upozornil, že po konferencii v Paríži bude veľmi ťažké dosiahnuť dohody o potrebnom znížení a nevyhnutných opatreniach, ktoré treba prijať, aby sa obmedzil nárast globálnej teploty na dva stupne Celzia." "Musíme to sledovať, to je zásadná vec, a rýchlo prejsť k plneniu záväzkov," zdôraznil.

Princ Charles v rozhovore pre Sky News, ktorý bol nakrútený pred tromi týždňami, vyjadril obavy, že ľudstvo bude smerovať ku katastrofám a chaosu, ak urýchlene nevyrieši ekologické problémy, ako je zvyšovanie globálnej teploty.

 

Britský princ by mal 30. novembra v Paríži vystúpiť v rámci celosvetovej konferencie OSN o klimatických zmenách, kde sa má v prvom rade hovoriť o znížení emisií skleníkových plynov do atmosféry.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies