Princ Charles položil veniec k Hrobu neznámeho vojaka namiesto kráľovnej

NETKY.SK • 12 November 2017, 16:46 • 2 min
Princ Charles položil veniec k Hrobu neznámeho vojaka namiesto kráľovnej

LONDÝN - Britský princ Charles položil v nedeľu veniec k Hrobu neznámeho vojaka v centre Londýna. V predchádzajúci deň, v sobotu 11. novembra, si tisíce ľudí po celej Británii pripomenuli dvoma minútami ticha Deň prímeria, teda koniec prvej svetovej vojny z roku 1918. Zároveň si uctili pamiatku krajanov padlých vo vojne.

slovakia

left justify in out

Kráľovná Alžbeta II. (91) a jej manžel princ Philip (96) prvýkrát sledovali obrad z neďalekého balkóna. Panovníčka totiž umožnila Charlesovi položiť veniec ku kenotafu v jej mene. Charles tam potom položil aj druhý veniec vo svojom vlastnom mene. Dve minúty ticha sa začali v sobotu predpoludním o 11.00 h miestneho času (12.00 h SEČ), keď stíchli ulice, námestia i železničné stanice. Toto presné časové určenie - jedenásta hodina jedenásteho dňa jedenásteho mesiaca - symbolizuje záver prvej svetovej vojny, ktorá sa skončila presne pred 99 rokmi, 11. novembra 1918.

 

V Londýne sa rozoznel aj zvon na neďalekom Big Bene - veži Westminsterského paláca, v ktorom sa nachádza parlament. Zvon bolo počuť prvý raz od augusta, keď ho dali do opravy. Potom nasledovalo trúbenie poľníc. Mnoho Britov malo v sobotu na odeve pripnuté papierové kvety červeného vlčieho maku, symboly krviprelievania na západnom fronte prvej svetovej vojny. Premiérka Theresa Mayová a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn takisto v nedeľu položili vence z červených vlčích makov.

 

Na obrade sa zúčastnili tiež princ William, princ Harry, náboženskí a armádni predstavitelia, ako aj mnoho vojnových veteránov. Kenotaf, čo znamená "prázdny hrob", je pomník vyše miliónu britských vojakov, ktorí položili životy v novodobých vojnách, vrátane takmer 900.000 vojakov zabitých v prvej svetovej vojne. Deň prímeria ukončil krvavý konflikt, vtedy známy ako Veľká vojna. Začal sa 28. júla 1914, keď Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona