Princ Ali varuje pred odkladom termínu volieb prezidenta FIFA

NETKY.SK • 14 Október 2015, 11:43 • 2 min
Princ Ali varuje pred odkladom termínu volieb prezidenta FIFA

ZÜRICH - Odklad predčasných volieb prezidenta by len pridal na stúpajúcej nedôvere voči Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), myslí si jeden z kandidátov Ali bin al-Husejn.

slovakia

left justify in out

O prípadnej zmene termínu by sa malo hovoriť budúci týždeň na zvolanom zasadnutí výkonného výboru, ktoré bude viesť zastupujúci prezident Issa Hayatou. Dosluhujúci líder Sepp Blatter má na 90 dní zastavenú činnosť pre zmluvne nedoložené vyplatenie prémie 2 milióny švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu v roku 2011. Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) sa tiež uchádza o najvyšší post vo svetovom futbale, ale takisto je na 90 dní suspendovaný. Kamerunčan Hayatou ako dočasný líder FIFA až tento týždeň pricestuje do zürišského sídla organizácie.


Podľa jordánskeho princa sa kríza FIFA prehlbuje a inštitúcia potrebuje čo najskôr riadneho prezidenta, nie krátkodobé riešenie. "Odklad plánovaných volieb by iba odsunul na neskôr potrebné zmeny a mal by za následok ďalšiu nestabilitu. Svet by sa dozvedel, že FIFA sa nepoučila ani z ďalšej lekcie a že prax zákulisných dohôd, ktoré ju zdiskreditovali, pokračuje," povedal z Ammánu Ali, ktorý bol štyri roky viceprezidentom FIFA a koncom mája tohto roka ako jediný vyzval Blattera v riadnych voľbách za podpory Platiniho a väčšiny delegátov z krajín UEFA. Prehral a Blatter sa dostal k piatemu mandátu, ale štyri dni nato 79-ročný Švajčiar oznámil svoj odchod z funkcie. Nové voľby sú naplánované na 26. februára 2016. Prihlášky treba podať do 26. októbra, podmienkou je etická bezúhonnosť a podpora minimálne piatich členských krajín. "Exekutíva by nemala zasahovať do rozbehnutého procesu, na ktorý dohliada volebná komisia. Hra sa začala a pravidlá by sa nemali meniť v jej priebehu," dodal Ali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies