Prímorské pobyty majú na pacientov so psoriázou blahodarné účinky

NETKY.SK • 2 November 2010, 08:51 • 2 min
Prímorské pobyty majú na pacientov so psoriázou blahodarné účinky

Prímorské pobyty majú na pacientov so psoriázou blahodarné účinky

slovakia

left justify in out

Prímorské pobyty majú podľa odborníkov na pacientov so psoriázou blahodarné účinky. "Slnko, more, pokoj a pohoda má priaznivý vplyv na toto ochorenie. Je jednoznačne dokázané, že pacienti, ktorí sa vracajú od mora, majú kožu zlepšenú," konštatoval pre TASR dermatovenerológ Slavomír Urbanček.
Aj preto pacientom s týmto ochorením v rámci finančných možností odporúča dlhodobejšie pobyty pri mori minimálne v trvaní tri týždne a viac. "Pobyty, ktoré boli kedysi špecializované pre psoriatikov a čiastočne ich hradila aj zdravotná poisťovňa, trvali 5 až 6 týždňov," uviedol v tejto súvislosti.
Súčasťou komplexnej starostlivosti o pacienta s uvedeným ochorením, ktoré je celoživotné, je však aj kúpeľná liečba. "Na Slovensku sú jediným kúpeľným centrom špecializovaným na liečbu psoriázy Smrdáky. Táto liečba je zaradená do skupiny A, teda plne hradená poisťovňou, pacient si hradí len vedľajšie náklady," vysvetlil odborník.
Efekt kúpeľnej liečby je u väčšiny pacientov veľmi priaznivý, a tak ju odporúča pacientom absolvovať každý rok, pričom najlepšia je podľa jeho slov kombinácia kúpeľnej liečby spolu s prímorským pobytom.
Psoriáza je chronické zápalové ochorenie kože, jeho príčina nie je dodnes známa. Kvôli vonkajším prejavom tohto ochorenia sa pacienti stretávajú s nepochopením druhých a negatívnymi reakciami. Ochorenie však nie je nákazlivé, naopak, je podmienené geneticky. Často sa vyskytuje u viacerých členov rodiny. Má dlhotrvajúci často celoživotný priebeh, v niektorých prípadoch však spontánne vymizne.
"Toto ochorenie síce nevieme úplne vyliečiť, no vieme ho úspešne manažovať a efektívne tlmiť," konštatoval Urbanček. Na celom svete postihuje milióny ľudí a asi u 30 percent týchto pacientov sa môže rozvinúť tzv. psoriatická artritída (PsA). Aby bola liečba týchto pacientov úspešná, je potrebná spolupráca dermatológa, ktorý lieči kožné prejavy, a reumatológa, ktorý lieči ťažkosti s kĺbmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies