Prímerie v Sýrii je časovo neohraničené, rokovania pobežia do 24. marca

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 16:50 • 2 min
Prímerie v Sýrii je časovo neohraničené, rokovania pobežia do 24. marca

ŽENEVA - Dohoda o zastavení bojov medzi vládnymi silami a desiatkami povstaleckých skupín v Sýrii, ktorá začala platiť 27. februára, nie je časovo ohraničená, ako údajne naznačujú niektoré z bojujúcich strán.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes osobitný vyslanec OSN pre sýrsku vojnu Staffan de Mistura, ktorého cituje agentúra Reuters.

 

Diplomat poverený sprostredkovaním rokovaní medzi stranami sýrskeho konfliktu podľa vlastných slov dostal informácie, z ktorých vyplýva, že niektoré z týchto strán predpokladajú vypršanie platnosti prímeria po dvoch týždňoch, čo by znamenalo, že je ho potrebné obnoviť už najbližší víkend.

 

De Mistura pred novinármi v Ženeve takúto predstavu odmietol a oznámil, že sa bude usilovať o pokračovanie mierových rokovaní, ktorých nové kolo sa má začať najbližší pondelok. Sýrska vláda ani Najvyšší rokovací výbor zastrešujúci sýrske protivládne skupiny však zatiaľ nepotvrdili svoju účasť.

 

Podľa de Misturu sa bude nové kolo rokovaní v Ženeve zameriavať na rozhodujúce otázky, ako je spôsob spravovania krajiny, usporiadanie volieb v priebehu najbližších 18 mesiacoch alebo spísanie novej ústavy. Uvedené kolo nepotrvá dlhšie ako do 24. marca a rokovania budú pokračovať až po prestávke, informoval osobitný vyslanec OSN bez uvedenia ďalších podrobností.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona