Prímerie v Sýrii bude rešpektovať takmer 100 bojujúcich skupín, Islamského štátu sa to netýka

NETKY.SK • 26 Február 2016, 13:27 • 2 min
Prímerie v Sýrii bude rešpektovať takmer 100 bojujúcich skupín, Islamského štátu sa to netýka

DAMASK - Veľká väčšina ozbrojených skupín bojujúcich v Sýrii oznámila, že bude rešpektovať prímerie, ktoré má vstúpiť do platnosti dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ).

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters však nie je jasné, či niektorá z povstaleckých skupín prímerie podporiť odmietla. Hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku opozíciu a povstalecké skupiny, známa pod názvom Najvyšší rokovací výbor (HNC), podľa agentúry DPA oznámila, že k prímeriu sa pripojí 97 frakcií, ktoré zároveň vytvorili spoločný vojenský orgán.


Z podmienok dohody o prímerí v Sýrii vyplýva, že jednotlivé ozbrojené skupiny boli povinné dnes do 12.00 h miestneho času (11.00 h SEČ) oznámiť buď Spojeným štátom, alebo Rusku, či budú pokoj zbraní dodržiavať.


Dohoda o "zastavení nepriateľských akcií" v Sýrii, ktorú vypracovali Spojené štáty a Rusko, sa netýka extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), sýrskej odnože al-Káidy nazývanej Front an-Nusra ani žiadnych iných milícií, označených Bezpečnostnou radou OSN za teroristické skupiny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona