Prímerie v Gaze je v najbližšej dobe nepravdepodobné

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 09:50 • 2 min
Prímerie v Gaze je v najbližšej dobe nepravdepodobné

JERUZALEM - Člen izraelskej vlády vo štvrtok povedal, že stiahnutie vojakov z Gazy sa nateraz neplánuje a izraelská armáda bude naďalej pokračovať v hľadaní tunelov pod spoločnými hranicami aj za akéhokoľvek humanitárneho prímeria.

slovakia

left justify in out

Egypt, ktorý pôsobí ako sprostredkovateľ medzi znepriatelenými stranami, uviedol, že násilie by sa tam mohlo zastaviť, možno na nadchádzajúci moslimský sviatok Íd al-Fitr budúci týždeň. Cieľom je dostať sa na územie a vyrokovať permanentné mierové rozhovory. "Nepredpokladám prímerie ani odchod izraelských síl v nadchádzajúcich dňoch," povedal minister pre vedu Jaakov Peri, niekdajší bezpečnostný šéf. Dodal, že vojaci potrebujú viac času na ukončenie misie na zničenie cezhraničných tunelov používaných bojovníkmi z Hamásu. "Pokiaľ by tam aj bolo humanitárne prímerie, v hľadaní tunelov budeme pokračovať," uviedol.

 

Počet palestínskych obetí 17-dňového konfliktu medzi Izraelom a Hamásom medzičasom prekročil 700, pričom väčšina mŕtvych sú civilisti. O život prišlo aj 32 Izraelčanov, z toho traja civilisti. Izraelská ofenzíva, ktorá sa začala 8. júla, pokračuje aj vo štvrtok. Pri tankovom útoku zahynulo ďalších 16 Palestínčanov vrátane šiestich členov jednej rodiny. Izraelská operácia spôsobila v Pásme Gazy aj vážne škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona