Prímerie sa stále nedodržiava, napätie trvá v Donecku i Mariupole

NETKY.SK • 29 Október 2014, 08:53 • 2 min
Prímerie sa stále nedodržiava, napätie trvá v Donecku i Mariupole

KYJEV - Na juhovýchode Ukrajiny aj dnes pokračujú boje medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Terčom útoku sa opäť stalo dejisko v Donecku i ďalšie pozície ukrajinskej armády. Režim prímeria, na ktorom sa obe strany dohodli 5. septembra, bol za posledných 24 hodín narušený najmenej 30-krát, informoval dnes prostredníctvom svojej stránky na Facebooku ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Potvrdil, že najväčšiu aktivitu separatisti vyvíjajú v okolí Donecka a Debaľceva. 
      

Situácia podľa Tymčuka začína byť napätá aj v oblasti prístavného mesta Mariupol na pobreží Azovského mora, kam na pomoc proruským separatistom prichádza taktická skupina, ktorou hlavnou zložkou sú údajne žoldnieri - väčšinou veteráni vojen v Čečensku - a miestni dobrovoľníci zo samozvaných republík vyhlásených na východe Ukrajiny. 
      

Ruská agentúra TASS informovala, že konvoj s ruskou humanitárnou pomocou určený pre obyvateľstvo východnej Ukrajiny je momentálne vo Voronežskej oblasti. Ukrajina v tejto súvislosti upozornila, že vyslanie konvoja na svoje územie bude považovať za porušenie Charty OSN, keďže ide o iniciatívu bez súhlasu ukrajinskej vlády a bez dohľadu Medzinárodného výboru Červeného kríža. 
      

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Grigorij Karasin však informoval, že Moskva príslušnému rezortu na Ukrajine zaslala diplomatickú nótu s oznámením o výjazde kolóny prevážajúcej potraviny, lieky, pitnú vodu a stavebné materiály. Rusko zasa v noci nadnes na pôde Bezpečnostnej rady OSN pripomenulo, že príčinou humanitárnej krízy je "neschopnosť vlády v Kyjeve urovnať nahromadené problémy v krajine civilizovaným spôsobom", ako aj "rozsiahla trestná operácia na východe krajiny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies