Prímerie na východe Ukrajiny sa opäť porušuje, terčom paľby bola aj misia OBSE

NETKY.SK • 28 Máj 2016, 19:06 • 2 min
Prímerie na východe Ukrajiny sa opäť porušuje, terčom paľby bola aj misia OBSE

KYJEV - Prestrelky na východe Ukrajiny sa opäť zintenzívnili a dnes si vyžiadali život jedného príslušníka ukrajinských vládnych síl, informoval predstaviteľ vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Lysenko.

slovakia

left justify in out

Ako spresnila agentúra DPA, proruskí separatisti zasa obvinili jednotky ATO z desiatok útokov na svoje pozície.

 

Terčom ostreľovania bol uplynulý piatok v oblasti Donecka aj konvoj prevážajúci pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Šéf misie OBSE Ertugrul Apakan incident, v ktorom nikto nebol zranený, rozhodne odsúdil, ale zo zodpovednosti zaň neobvinili žiadnu zo strán konfliktu.

 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorého krajina teraz predsedá OBSE, sa k tejto kritike pridal. Zdôraznil, že útoky na civilistov a neozbrojených pozorovateľov sú neprípustné, a vyzval bojujúce strany, aby zaručili bezpečnosť misie OBSE a umožnili jej príslušníkom prístup do celej konfliktnej zóny.

 

V oblasti Donbasu platí dohoda o prímerí, ale obe strany konfliktu ju sporadicky porušujú, pričom v posledných dňoch znova došlo k nárastu počtu prípadov porušenia prímeria.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v minulosti opakovane vyzýval, aby zahraniční partneri zvýšili svoju pomoc Ukrajine. DPA pripomenula, že Porošenko za svojho poradcu vymenoval bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

 

Ruský politik a odborník na záležitosti obrany Vladimir Komojedov dnes vyhlásil, že vymenovanie Rasmussena za Porošenkovho poradcu nepovedie k zlepšeniu vzťahov s EÚ a NATO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies