Prímerie na Ukrajine sa porušilo, ukrajinská armáda spustila mohutný delostrelecký útok

NETKY.SK • 12 November 2015, 15:26 • 2 min
Prímerie na Ukrajine sa porušilo, ukrajinská armáda spustila mohutný delostrelecký útok

MOSKVA - Ruské tlačové agentúry dnes informovali, že ukrajinská armáda spustila mohutný delostrelecký útok na pozície proruských separatistov na východe Doneckej oblasti.

slovakia

left justify in out

Agentúra TASS uviedla, že ostreľovanie sa začalo v stredu večer a jeho terčom bola dedina Sparta v blízkosti letiska v Donecku. Areál letiska začali vládne sily ostreľovať dnes ráno, tvrdí TASS. Použité boli mínomety, granátomety a ručné strelné zbrane. Ukrajinská vláda dnes zasa proruských separatistov obvinila z porušenia prímeria v Luhanskej oblasti. Napätá bola aj situácia v okolí prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré je stále pod kontrolou vládnych síl.

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej pozorovatelia monitorujú konflikt na východe Ukrajiny v podstate od jeho vypuknutia, v stredu podľa agentúry DPA uviedla, že v blízkosti mesta Doneck zaznamenali viac ako 90 výbuchov a sálv z malých zbraní. OBSE však z eskalácie napätia neobvinila žiadnu zo strán konfliktu. Ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti majú podľa mierovej dohody podpísanej v Minsku stiahnuť z demarkačnej čiary všetky ľahšie zbrane, keď odtiaľ predtým odsunuli aj ťažkú techniku. Nepokoje na východe Ukrajiny sa začali po tom, ako nová vláda v Kyjeve vlani vo februári zosadila proruského prezidenta Viktora Janukovyča a Rusko pripojilo k subjektom svojej federácie aj dovtedy Ukrajine patriaci Krymský polostrov.

 

Rusko naďalej podporuje protivládnych povstalcov na východe Ukrajiny, ale odmieta tvrdenia, že by tam vysielalo svojich vojakov či zbrane. Obyvateľstvu Doneckej a Luhanskej oblasti Rusko pravidelne posiela konvoje s humanitárnou pomocou, čo vyvoláva nevôľu Kyjeva, ktorý sa domnieva, že môžu byť zneužívané na prepravu zbraní a munície. Konflikt na východe Ukrajiny si podľa štatistík OSN vyžiadal už viac ako 8000 obetí na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies