Prímerie by mohlo skonsolidovať vzťahy medzi Arménskom a Azerbajdžanom

NETKY.SK • 22 November 2020, 12:41 • 2 min
Prímerie by mohlo skonsolidovať vzťahy medzi Arménskom a Azerbajdžanom

MOSKVA -

slovakia

left justify in out

Koniec vojny 

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vyslovil nádej, že prímerie, ktoré tento mesiac ukončilo šesťtýždňovú vojnu s Arménskom, povedie k zlepšeniu vzťahov medzi krajinami. Uviedol to počas sobotňajšej návštevy ruskej delegácie v azerbajdžanskej metropole Baku.

 

img

 

Rusko bude dohliadať
Prímerie sprostredkované Ruskom počas minulého týždňa stanovilo, že Arménsko odovzdá Azerbajdžanu kontrolu nad niektorými oblasťami, ktoré držalo na území Náhorného Karabachu. Na dodržiavanie prímeria bude dohliadať takmer 2000 prítomných členov ruských mierových jednotiek.

 

img


"Dúfam, že súčasné prímerie a naše ďalšie plány na normalizáciu vzťahov s Arménskom, ak budú arménskou stranou vnímané pozitívne, môžu vytvoriť novú situáciu v regióne, ktorej súčasťou bude spolupráca, posilňovanie stability a bezpečnosti," uviedol Alijev.

 

Dlhé roky je hranica zatvorená

Obe krajiny momentálne nemajú diplomatické vzťahy a arménsko-azerbajdžanská hranica je zatvorená od vojny o Náhorný Karabach, ktorá sa skončila v roku 1994.

 

img


Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na stretnutí vyhlásil, že Alijev by mal podporovať odblokovanie "životne dôležitých obchodných ciest" v tomto regióne. "Rusko a Azerbajdžan sa tiež zhodujú na potrebe vytvorenia podmienok pre etnické zmierenie v regióne," uviedol Lavrov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies