Primeraná výška licencií by podľa podnikateľov bola 100 eur

NETKY.SK • 28 November 2013, 10:11 • 2 min
Primeraná výška licencií by podľa podnikateľov bola 100 eur

BRATISLAVA - Zavedenie daňových licencií v navrhovanej výške predstavuje podľa podnikateľov obrovskú záťaž hlavne pre mladé a novozačínajúce firmy.

slovakia

left justify in out

Dve tretiny z radov existujúcich podnikateľov pokladajú za primeranú výšku daňovej licencie sumu maximálne 100 eur ročne. Rovnaký názor prezentujú aj štyri pätiny ľudí, ktorí nad založením firmy uvažujú. Vyplýva to z prieskumu, ktorý od 18. do 26. novembra realizovalo Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) a portál podnikajte.sk na vzorke 483 respondentov, z čoho bolo 404 existujúcich a 79 budúcich podnikateľov.

"Ak firmy dlhodobo neplatia dane, je to problém, ktorý vyžaduje riešenie, rovnako ako boj s daňovými podvodmi. Namiesto cielených útokov na daňových podvodníkov sa tvoria opatrenia, ktoré zasahujú plošne všetkých podnikateľov s predpokladom postihnutia práve tých nepoctivých podnikateľov," konštatuje Ján Solík zo ZMPS. 

Takmer 48 % podnikateľov sa v prieskume vyjadrilo, že zavedenie daňovej licencie ich zaťaží, ale neohrozí ich podnikanie. Približne 15 % respondentov uviedlo, že pripravované legislatívne zmeny sa ich podnikania nedotknú alebo dotknú len minimálne. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že takmer 13 % podnikateľov bude v dôsledku zavedenia daňových licencií zvažovať ukončenie podnikania a viac ako 18 % bude musieť hľadať vo firme ďalšie úspory, aby mali tento náklad z čoho zaplatiť. Najcitlivejšie vnímajú finančné dopady daňových licencií firmy, ktoré podnikajú krátko. Približne každý piaty podnikateľ podnikajúci kratšie ako jeden rok bude podľa prieskumu zvažovať ukončenie podnikania. Naopak najlepšie sa s návrhom dokážu vysporiadať firmy, ktoré sú na trhu dlhodobo etablované. 

Z hľadiska veľkosti obratu zasiahne podľa prieskumu najmenej zavedenie daňových licencií firmy s obratom nad 500 000 eur, naopak najviac postihnutí budú podnikatelia, ktorí nie sú platitelia DPH, teda majú obrat nižší ako 49 790 eur. Až 17 % podnikateľov, ktorí nie sú platiteľmi DPH, v prípade zavedenia daňových licencií zváži ukončenie svojho podnikania. 

Väčšina respondentov pokladá za optimálne odpustiť platenie daňových licencií pre začínajúce firmy minimálne na tri roky od začatia podnikateľskej činnosti. Myslí si to skoro 70 % budúcich podnikateľov a 67 % už podnikajúcich respondentov. Rovnako tak v otázke zavedenia daňových licencií pre spoločnosti, ktoré nedosahujú žiaden obrat, výrazne prevažuje názor, že zavádzať daňové licencie pre takéto spoločnosti nie je správne. Myslí si to viac ako 77 % všetkých respondentov. 

Ministerstvo financií navrhuje pre daňové licencie tri sadzby. Rezort chce, aby neplatcovia dane z pridanej hodnoty platili daňovú licenciu vo výške 480 eur, platcovia dane z pridanej hodnoty vo výške 960 eur a pre všetky obchodné spoločnosti s tržbami vyššími ako pol milióna eur je výška licencie navrhovaná na 2 880 eur. O zavedení licencií by mali poslanci NR SR rozhodnúť na aktuálnej schôdzi parlamentu, a to v rámci novely zákona o dani z príjmov. 

Združenie mladých podnikateľov Slovenska bolo založené v roku 2010 ako organizácia združujúca slovenských podnikateľov do 40 rokov. Víziou združenia je stať sa hlasom mladých podnikateľov a podnikateliek, ktorý bude obhajovať ich záujmy v inštitúciách formujúcich podnikateľské prostredie v SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona