Primátorovi Noskovi schválili poslanci plat 4 207 eur

NETKY.SK • 27 Január 2015, 12:37 • 2 min
Primátorovi Noskovi schválili poslanci plat 4 207 eur

BANSKÁ BYSTRICA - Nový banskobystrický primátor Ján Nosko bude s účinnosťou od začiatku tohto roka dostávať plat 4 207 eur mesačne. Rozhodlo o tom dnes mestské zastupiteľstvo, keď primátorovi schválilo základný zákonný plat zvýšený o 60 percent.

slovakia

left justify in out

Návrh, ktorý predložil prednosta mestského úradu Martin Adamec, presadili poslanci väčšinového klubu Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS, teda strán, ktoré Noska ako nezávislého kandidáta podporovali v predvolebnej kampani. Viceprimátorovi Jakubovi Gajdošíkovi (Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS) poslanci schválili plat vo výške 70 percent platu primátora, teda 2 945 eur.

 

Klub nezávislých poslancov Banskobystrická alternatíva neúspešne presadzoval, aby zastupiteľstvo schválilo primátorovi Noskovi plat 3 155 eur, čo je zákonné minimum zvýšené o 20 percent. Predseda tohto klubu Vladimír Pirošík argumentoval tým, že na začiatku funkčného obdobia ešte primátor nemá žiadne výsledky práce a mesto navyše na takmer najvyšší zákonne možný plat primátora nemá peniaze. Návrh na primátorov plat 4 207 eur označil za neskromný a pripomenul, že vyšší plat majú pri porovnaní krajských miest už len primátori Bratislavy a Nitry, pričom v Nitre nejde o nového, ale znovuzvoleného primátora, ktorý už má za sebou hodnotiteľné výsledky. „Odmena je jedným z minima regulačných nástrojov, ktoré majú poslanci vo vzťahu k primátorovi. Aký motivačný nástroj si necháme v rukách? Odmeny sa dávajú za výsledky, nie za snahu,“ uviedol Pirošík. 

 

Poslanci z klubu Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS návrh obhajovali tým, že bývalý riaditeľ detskej nemocnice Nosko prišiel na post primátora už ako hotový manažér, pričom ako jeho zásluhy uvádzali avizovanú rekonštrukciu Kaštieľa Radvanských, ktorý má v prenájme vysoká škola Akadémia umení či súkromným investorom ohlásenú výstavbu novej autobusovej stanice. 

 

Podľa zákona o platových pomeroch starostov a primátorov má mať primátor mesta veľkosti Banskej Bystrice (s 50- až 100-tisíc obyvateľmi) plat miminálne vo výške 3,19-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve, teda aktuálne vo výške 2 629 eur. Zastupiteľstvo môže plat primátora zvýšiť maximálne o 70 percent, teda aktuálne najviac na 4 470 eur mesačne. Viceprimátor môže mať podľa zásad odmeňovania poslancov Banskej Bystrice plat od 10 do 70 percent platu určeného primátorovi. 

Predchádzajúcemu banskobystrickému primátorovi Petrovi Gogolovi schválili poslanci na začiatku volebného obdobia minimálny možný plat, čo bolo vtedy 2 636 eur (3,54-násobok priemernej mzdy). Od novembra 2011 mu plat zdvihli na 3 068 eur, čo vtedy zodpovedalo minimálnemu platu zvýšenému o 25 percent, a v rovnakej výške ho ponechali až do konca volebného obdobia. Gogolova viceprimátorka Katarína Čižmárová mala plat na úrovni 60 percent platu primátora. Terajšiemu viceprimátorovi Gajdošíkovi dnes Pirošík navrhol plat vo výške 45 percent schváleného platu primátora, čo tiež väčšina poslancov nepodporila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies