Primátorke Zlatých Moraviec zaniká odsúdením mandát

NETKY.SK • 14 Október 2015, 15:16 • 2 min
Primátorke Zlatých Moraviec zaniká odsúdením mandát

NITRA – Primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová príde o primátorské kreslo. Krajský súd v Nitre ju v utorok odsúdil za prečin podvodu v spolupáchateľstve spolu so zlatomoravským podnikateľom Viliamom Ondrejkom.

slovakia

left justify in out

Obaja dostali dvojročný podmienečný trest so skúšobným odkladom na dva roky. „Primátorke zaniká mandát právoplatným odsúdením. Podľa zákona má povinnosť písomne o tejto skutočnosti informovať. Plnením úloh primátora je podľa zákona poverený jej zástupca až do volieb. Momentálne sa robia administratívne a organizačné zmeny,“ povedala pre agentúru SITA právnička zlatomoravskej radnice Katarína Páleníková. Primátorka dnes pre médiá povedala, že nemá problém odovzdať funkciu svojej zástupkyni Marte Balážovej. Ako dodala, už odmieta podpisovať poštu, ktorú jej nosia z oddelení mestského úradu. Serafína Ostrihoňová stála na čele mesta už po tretí raz.

 

Senát Krajského súdu v Nitre v utorok rozhodoval o odvolaní primátorky a podnikateľa voči rozsudku okresného súdu, ktorý ich opakovane uznal za vinných z obzvlášť závažného zločinu podvodu v spolupáchateľstve a vymeral im 7,5 roka väzenia. Kauza sa týka neoprávneného vydržania pozemkov v priemyselnom parku v prospech mesta Zlaté Moravce v roku 2007. Odvolací súd prekvalifikoval skutok na prečin podvodu v spolupáchateľstve a tresty zmiernil na podmienečné. Rozsudok je právoplatný. Ostrihoňová zaslala súdu svoju záverečnú reč na 33 stranách. Okrem iného v nej uviedla, že celé konanie pokladá za zločin páchaný na nej, pretože je nevinná. Prokurátor navrhol pre oboch obžalovaných 10 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia a po prepustení ochranný dohľad na jeden rok. Obhajcovia zhodne žiadali oslobodenie spod obžaloby v plnom rozsahu.

 

Primátorka splnomocnila 23. januára 2007 Viliama Ondrejku, ktorý bol konateľom ZM Invest, na vydržanie pozemkov v priemyselnom parku v prospech mesta. Ten u notárky nepravdivo vyhlásil, že mesto nehnuteľností spravuje ako svoje vlastné už viac ako desať rokov. V skutočnosti ich ale spravoval Slovenský pozemkový fond a na základe nájomných zmlúv ich užívalo Poľnohospodárske družstvo Topoľčianky a následne spoločnosť Agro Stará Ľubovňa. Vo februári 2007 mesto tieto pozemky s rozlohou 7,7 hektára predalo za symbolickú korunu firme Vion, ktorej konateľom je Viliam Ondrejka. Primátorka a podnikateľ podľa obžaloby svojím konaním spôsobili škodu za vyše 304-tisíc eur Slovenskej republike a neznámym vlastníkom, ktorých pozemky spravuje Slovenský pozemkový fond.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies