Primátori odmietajú sankcie za nedostatočné šetrenie

NETKY.SK • 7 September 2013, 17:03 • 2 min
Primátori odmietajú sankcie za nedostatočné šetrenie

BRATISLAVA - Po kritike premiéra, že samosprávy nedostatočne šetria sa podľa televízie TA3 ozývajú prvé hlasy z regiónov.

slovakia

left justify in out

Niektorí primátori odmietajú prípadné sankcie za to, že nedokážu šetriť a mestá hovoria nahlas o tom, že strácajú svojprávnosť. Vláda však trvá na tom, že mestá musia šetriť za každú cenu.

Podľa televízie TA3 k samosprávam, ktoré nekonsolidujú verejné financie onedlho pribudne aj mesto Turzovka. Na dokončenie rekonštrukcie základnej školy, ktorá bola dlhodobo v havarijnom stave potrebuje zobrať mesto úver 300 000 eur. Pre túto pôžičku sa však ocitne na zozname samospráv, ktoré nešetria a zadlžujú sa. Podľa televízie TA3 premiér nedávno tieto obce varoval, že to čo neušetria sa premietne v podielových daniach. Prípadné krátenie financií pre chod samospráv sa však samosprávam nepáči. 

"Bolo by dobré keby premiér vyzval primátorov a starostov, aby okresali sociálne služby, aby prepustili ošetrovateľov a znížili platy učiteľov," povedal pre televíziu TA3 primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar. Predseda vlády Robert Fico povedal, že to nie je otázka nútenia. "S obcami a mestami sme uzatvorili memorandum, a samotné mestá a obce hovoria, že konsolidácia verejných financií je nevyhnutná aj pre samosprávy," povedal Fico. 

Niektoré okresné združenia samospráv už volajú po mimoriadnom zasadnutí snemu ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska). Ako povedal Hrnčiar, od roku 2008 kedy začala kríza, štát zvýšil svoje výdavky o viac ako 40 percent a obce a mestá zvýšili o necelé štyri percentá. "Nemienim byť údržbárom na úrade, nemám chuť klamať občanov a dozrieva teda čas, že kandidovať nebudem," povedal primátor mesta Turzovka Miroslav Rejda. Predseda ZMOS Jozef Dvonč pre televíziu TA3 povedal, že diskusie pri okrúhlych stoloch a rokovaniach s vládou môžu pomôcť viac ako mimoriadny snem. Ako informovala televízia TA3, ak sa situácia okolo šetrenia v samosprávach neupokojí, mestá a obce nevylučujú štrajk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies