Primátora Trstenej odsúdili na štyri roky za vydieranie

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 15:39 • 2 min
Primátora Trstenej odsúdili na štyri roky za vydieranie

NÁMESTOVO – Primátora Trstenej Juraja Bernaťáka odsúdili na štyri roky väzenia za vydieranie a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Rozsudok Okresného súdu Námestovo zatiaľ nie je právoplatný, Bernaťák sa odvolal.

slovakia

left justify in out

Pokračujúcich trestných činov sa podľa prokurátora dopustil ešte ako riaditeľ Správy katastra v Tvrdošíne. Podľa obžaloby v roku 2011 vyvíjal na úradníčku katastra, svoju podriadenú, nátlak a vyhrážal sa jej výpoveďou. Takýmto spôsobom ju chcel prinútiť, aby v rozpore so zákonom prepísala pozemky v Oraviciach na Poľnohospodárske družstvo Žiarec, s ktorého predsedom podľa prokurátora „udržiaval nadštandardné vzťahy, čo dokazujú, okrem iného, stovky telefonátov medzi nimi v žalovanom období“.

 

Prokurátor vzhľadom na doterajšiu bezúhonnosť trstenského primátora navrhol trest odňatia slobody na dolnej hranici, teda štyri roky. V prípade týchto viacerých a pokračujúcich trestných činov je horná sadba až 10 rokov. Juraj Bernaťák považuje rozhodnutie súdu za absurdné. „Všetko sú to klamstvá. Cítim sa byť ukrivdený. Išlo mi len o to, aby úradníčka vydala zákonné rozhodnutie. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu,“ povedal v záverečnej reči Juraj Bernaťák.

 

Ten istý senát Okresného súdu Námestovo minulý rok v januári Juraja Bernaťáka oslobodil spod všetkých bodov obžaloby, za ktoré ho dnes uznal vinným a odsúdil. Krajský súd v Žiline však minuloročné rozhodnutie okresného súdu zrušil a celú vec mu vrátil na opätovné prejednanie. Podľa krajského odvolacieho senátu námestovský súd pochybil, keď nesprávne posúdil dôkazy. Okresný súd totiž na základe dôkazov uznal protiprávnosť a nemorálnosť konania obžalovaného, ale klasifikoval ho len ako porušenie práv štátneho zamestnanca a nie ako trestné činy vydierania a zneužitia právomocí. „Takéto právne úvahy a právny záver prvostupňového súdu je mylný a nesprávny. Tento záver súdu prvého stupňa nezodpovedá základným zásadám trestného konania. To, že obžalovaný v rozhodnom období prekročil svoje právomoci, bolo nepochybne preukázané a v konečnom dôsledku takúto skutočnosť opakovane konštatuje súd prvého stupňa v odôvodnení svojho rozhodnutia,“ píše sa v uznesení krajského súdu z júla minulého
roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona