Primátor Vysokých Tatier odvolal mimoriadnu situáciu

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 16:01 • 2 min
Primátor Vysokých Tatier odvolal mimoriadnu situáciu

POPRAD – Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš dnes o 14:00 odvolal mimoriadnu situáciu na území mesta. Počas celého víkendu odstraňovali vo Vysokých Tatrách následky silného vetra a intenzívnych zrážok. Škody budú v Tatrách odstraňovať aj v najbližších dňoch a týždňoch.

slovakia

left justify in out

„Povodeň i silný vietor nám opäť odkryli viacero nedostatkov. Potrebujeme komplexne riešiť protipovodňové opatrenia. S niektorými z nich si dokáže poradiť samospráva, ale na väčšinu by mal prispieť aj štát,“ uviedol tajomník krízového štábu mesta Vysoké Tatry Miroslav Kolodzej. Vietor a voda spôsobili minulý týždeň len na majetku mesta škody za 110 000 eur. Obyvatelia mesta nahlásili škody za 30 000 eur.

 

Pravdepodobne až do konca týždňa potrvá odstraňovanie následkov silného vetra na ceste II/537 medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom. „Cestu sa nám zrejme podarí uvoľniť už skôr, ale keďže je potrebné vypratať aj pováľané stromy z trate Tatranských elektrických železníc, cesta bude uzavretá pravdepodobne až do pondelka budúceho týždeň v pondelok,“ povedal pre SITA riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Martiny Pavlíkovej práce na obnove dopravy na Tatranskej elektrickej železnici by mohli byť hotové do troch dní. Pováľané stromy medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom na viacerých miestach postrhávali trolejové vedenia a poškodili stĺpy. Ešte aj dnes je na viacerých miestach tatranskej železnice pováľaných množstvo stromov. 

 

O niečo skôr ako úsek medzi vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom by mohla byť sprejazdnená cesta II/537 medzi Štrbským Plesom a Podbanským. Dnes sa naplno rozbehli práce na odstraňovaní následkov kalamity aj na tomto úseku cesty. Okrem štátnych lesníkov tu pováľané stromy z cesty odstraňujú aj urbárske spoločenstvá, ktorým lesy patria. Podľa Mariána Barillu by mohla byť cesta medzi Podbanským a Štrbským Plesom prejazdná už vo štvrtok tento týždeň. Aj naďalej sa však bude v okolí cesty pracovať. Cestári a štrbskí urbárnici pokračujú aj v čistení cesty II/538 a v odstraňovaní vývratov z blízkosti komunikácie medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies