Primátor Trnavy chce riešiť smrad z kanalizácie

NETKY.SK • 31 August 2015, 13:16 • 2 min
Primátor Trnavy chce riešiť smrad z kanalizácie

TRNAVA – Smrad z kanalizácie, ktorý čoraz viac obťažuje Trnavčanov, má snahu riešiť primátor mesta Peter Bročka. Za zhoršujúcu sa situáciu môže podľa neho Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), ktorá sa problému síce venovala, no bez citeľných výsledkov.

slovakia

left justify in out

Na množiace sa sťažnosti obyvateľov mesta na svojom profile na sociálnej sieti Bročka zverejnil, že ako zástupca hlavného akcionára chce urobiť všetko pre to, aby sa projekt na vyriešenie kanalizačného zápachu v uliciach Trnavy dostal do investičného plánu firmy TAVOS na rok 2016. Dodal, že podľa informácií z tejto spoločnosti zápach spôsobujú kanalizačné výtlaky z okolitých obcí, ktoré sú zaústené do gravitačnej siete mesta Trnava. Ide o výtlak z obce Boleráz a Špačince, následne výtlak z obce Biely Kostol.

 

„Odpadové vody v kanalizačných prečerpávacích staniciach (KPS) a v časti tlakovej kanalizácie stoja a v anaeróbnych podmienkach (bez prístupu kyslíka) zahnívajú. Pri procese dochádza k tvorbe sírovodíka H2S - pôvodcu zápachu,“ uvádza primátor.

 

Riešiť problém sa podľa spoločnosti TAVOS dá viacerými spôsobmi. „Optimálnym, ale finančne nákladným riešením je vybudovanie novej uzatvorenej prečerpávacej stanice (pri vyústení oboch výtlakov obcí Boleráz a Špačince, tieto by sa prepojili v jednom bode) s napojením do nového výtlaku vedúceho popri severnom obchvate Trnavy, a to z vyústením do hlavného zberača pre čistiareň odpadových vôd Zeleneč mimo zastavaného územia mesta. Odhadované náklady sú 2,5 milióna eur, ale zabezpečia úplné vyriešenie problému zápachu na ľavej strane toku Trnávky,“ uviedol Bročka.

 

Druhý variant je inštalácia technológií na dávkovanie chemických roztokov potrebných pre elimináciu zápachu. Predbežne by sa dalo takýchto miest na území mesta určiť od 5 do 10. Počiatočné realizačné náklady na jednu technologickú jednotku sa pohybujú na úrovni okolo 15.000 eur, išlo by ale o lokálne riešenie problému.

 

Aj tretia možnosť rieši problém len čiastočne. Navrhuje nainštalovanie protizápachových plátov do jednotlivých kanalizačných šachiet vo vytypovaných úsekoch kanalizácie. Uvedené riešenie nie je možné použiť pre kanalizačné potrubia s priemerom 1200 mm a viac.

 

„V takýchto potrubiach je silné prúdenie vzduchu, ktoré sa šíri ďalej aj do bočných satelitných kanalizácií a menších profilov v jednotlivých uliciach mesta Trnava, čo spôsobuje celoplošný zápach v meste, hlavne pri nízkom tlaku, keď je zápach najintenzívnejší,“ dodal primátor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies