Primátor Ósaky sa chce za urážlivé výroky ospravedlniť

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 11:52 • 2 min
Primátor Ósaky sa chce za urážlivé výroky ospravedlniť

TOKIO - Primátor Ósaky vo štvrtok ponúkol stretnutie bývalým "sexuálnym otrokyniam" z čias druhej svetovej vojny, aby sa im ospravedlnil za ich trápenie, no zdôraznil, že japonskí vojaci neboli jediní, čo ženy týrali.

slovakia

left justify in out

Približne 20 000 takzvaných "tešiteliek" z Kórey, Číny, Filipín a z ďalších krajín bolo podľa historikov násilne zavlečených do verejných domov, kde museli počas druhej svetovej vojny plniť sexuálne požiadavky japonských vojakov. "Myslím, že sa musím dotknutým ženám ospravedlniť za to, čo Japonsko urobilo," povedal primátor Toru Hašimoto v televíznom interview. "Poviem im, že je mi ľúto, že sme mali taký systém, či už bol násilný, alebo nie," povedal. "Bol to hanebný čin a už nikdy sa nesmie zopakovať," dodal Hašimoto, o ktorom sa uvažuje ako o možnom budúcom premiérovi. "Počas druhej svetovej vojny USA ani Británia nemali také domy, no je zjavné, že ich vojaci využívali služby miestnych žien," povedal primátor druhého najväčšieho mesta Japonska.

Hašimoto novinárom v pondelok povedal, že systém, ktorý nútil ázijské ženy stať sa počas druhej svetovej vojny sexuálnymi otrokyňami, bol potrebný na "udržanie disciplíny" v japonskej armáde. Podľa Hašimota bolo pochopiteľné, že japonskí vojaci, ktorí riskovali v bojoch svoje životy, potrebovali takzvané "tešiteľky" na oddych. 

Kchang Sian, čínska právnička, ktorá pomáha bývalým sexuálnym otrokyniam, uviedla, že Japonsko sa musí vyrovnať so svojou minulosťou tak, ako to urobilo Nemecko. "Zločiny, ktorých sa dopustilo Japonsko počas vojny, boli veľmi vážne a len zriedka ich možno nájsť v histórii vojen," povedala. "Neboli to len obyčajné "zlé skutky", ale plánované a organizované zločiny. Ak to bola verejná mienka, ktorá prinútila Hašimota zmeniť jeho vyhlásenia, potom jeho ospravedlneniu chýba úprimnosť a je ťažké ho prijať, povedala Kchang.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies