Primátor odvolal druhého viceprimátora, údajne v záujme šetrenia

NETKY.SK • 3 August 2010, 07:02 • 2 min
Primátor odvolal druhého viceprimátora, údajne v záujme šetrenia

Primátor odvolal druhého viceprimátora, údajne v záujme šetrenia

slovakia

left justify in out

img

Primátor mesta Považská Bystrica Miroslav Adame odvolal Ľubomíra Kuboviča z funkcie druhého viceprimátora. O dôvodoch odvolania dnes médiá, s výnimkou mestského týždenníka, odmietol informovať. Podľa neoficiálnych informácií sa tak stalo v záujme šetrenia finančnými prostriedkami.
Podľa Kuboviča ide o rozhodnutie primátora, na ktoré má v zmysle zákona právo, a preto ho rešpektuje. "Celé to trvalo asi minútu. Primátor si ma zavolal do kancelárie a za prítomnosti prvého viceprimátora a prednostu mestského úradu mi odovzdal dekrét o odvolaní z funkcie," povedal Kubovič s tým, že prestal byť zamestnancom mestského úradu a bude vykonávať len funkciu poslanca mestského zastupiteľstva.
"Za mojím odvolaním určite neboli ekonomické dôvody. Ide z jeho strany o účelovosť, pretože som dlhodobo poukazoval na nedostatky. Všetko negatívne, čo sa v meste deje, pán primátor skrýva za slovo kríza. Ja by som to skôr nazval nedostatočnou ekonomizáciou procesov, ktoré sa v meste dejú," dodal Kubovič s tým, že na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom predloží konkrétne dôkazy.
Okresná rada (OR) strany Smer-sociálna demokracia (SD) sa od odvolania Kuboviča z funkcie, ktoré Adame vykonal bez akejkoľvek konzultácie, dištancuje. "Okresná rada Smeru-SD považuje odvolanie Ľubomíra Kuboviča len za osobné a politické rozhodnutie súčasného primátora mesta Považská Bystrica," uvádza sa v dnešnom stanovisku OR Smer-SD.
"To, že vo vedení mesta to už dlhodobo škrípe, je všeobecne známe a za odvolaním môžu byť aj osobné spory. Potvrdiť to však nemôžem," povedal okresný šéf Smeru-SD Karol Janas. Ako dodal, strana nesúhlasí so stanoviskom Adameho a s jeho snahou šetriť finančné prostriedky. Jeho stanovisko považuje OR Smeru-SD štyri mesiace pred konaním komunálnych volieb len ako účelové zdôvodnenie politického rozhodnutia.
"OR Smer-SD odmieta ďalšie spájanie mena strany s vedením mesta, s osobou primátora Adameho a odmieta preberať zodpovednosť za ďalšie fungovanie mesta pod jeho vedením," uvádza sa v stanovisku OR Smeru-SD.
Primátor a prvý viceprimátor majú pre kauzu falšovania uznesenia mestského zastupiteľstva pozastavené členstvo v strane a členom Smeru-SD nie je ani prednosta mestského úradu a ani jeden vedúci odborných útvarov mestského úradu.
Okresný súd v Považskej Bystrici odsúdil 5. mája primátora mesta Miroslava Adameho a viceprimátora Stanislava Haviara v kauze falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky v spolupáchateľstve. Uložil im finančnú pokutu vo výške 500 eur, prípadne trojmesačné väzenie a zákaz vykonávať funkcie v samospráve po dobu jedného roka. Rozsudok nie je právoplatný, obaja obvinení sa voči nemu na mieste odvolali.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona