Primátor Bratislavy sa rozhodol nevyhovieť mestským poslancom, odmieta zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 08:50 • 2 min
Primátor Bratislavy sa rozhodol nevyhovieť mestským poslancom, odmieta zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal odmieta zrušiť súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Uznesenie, v ktorom ho o to mestskí poslanci minulý týždeň požiadali, nepodpíše. Zrušenie tendra by podľa Nesrovnala poškodilo Bratislave a ohrozilo by záujmy mesta mať moderné verejné osvetlenie. "To, čoho sa poslanci domáhajú, je politikárčenie alebo snaha ovplyvniť výsledok," povedal Nesrovnal.

 

Niektorí poslanci si podľa primátora vytvárajú na problémoch mesta kauzy a snažia sa tak zviditeľniť pred novembrovými voľbami do orgánov samosprávnych krajov. Nesrovnal deklaruje, že hlavné mesto postupuje pri tejto súťaži absolútne transparentne. "Dva roky o tom otvorene informujeme. Už minulý rok sme spravili prezentáciu pre poslancov, kde zo 45 prišli šiesti. Ostatných to nezaujímalo. Robili sme prezentácie pre komisie, starostov i pre verejnosť. Každý mal možnosť sa pozrieť do podkladov a opýtať sa. Audit je zverejnený. Tieto výčitky považujem za čistú politiku pred voľbami," skonštatoval.

 

Mestské zastupiteľstvo na svojom minulotýždňovom mimoriadnom rokovaní požiadalo primátora, aby súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave zrušil. Vo viacerých bodoch je totiž podľa poslancov pochybnosť z porušenia zákona o verejnom obstarávaní.

 

"Verejné osvetlenie je najväčšia zákazka v rámci tohto volebného obdobia. Už predchádzajúci kontrakt bol kritizovaný a poslanci nemajú žiadnu šancu kontrolovať ho," upozornila predkladateľka uznesenia, poslankyňa Lucia Štasselová. Na rokovaní zastupiteľstva vymenovala viacero bodov, prečo treba túto súťaž zrušiť.

 

Poslanec Jozef Uhler a šéf komisie dopravy a informačných systémov tiež súhlasí so zrušením tendra. Ako zdôvodnil, ich komisia bola pri začiatkoch jeho prípravy, ale neskôr bola "odpílená" od akýchkoľvek informácií. "Súhlasím s tým, aby sa zrušilo verejné obstarávanie a verím, že sa vyhlási dobrá súťaž," skonštatoval.

 

Primátora poslanci požiadali aj otvoriť širokú diskusiu s odbornou aj laickou verejnosťou s cieľom vypísať súťaž na masterplan/generel verejného osvetlenia. Taktiež chcú, aby mestský kontrolór vykonal kontrolu tendra.

 

Bratislavský magistrát chce s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Mesto od novej súťaže chce, aby verejné osvetlenie okrem poskytovania svetla ponúkalo aj oveľa viac. Napríklad dávalo informácie o voľných parkovacích miestach, kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Ponuky k tendru na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave môžu záujemcovia predkladať do 10. augusta. Otvárať sa budú 21. augusta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies