Primátor Bratislavy odvolal mimoriadny stav

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 17:02 • 2 min
Primátor Bratislavy odvolal mimoriadny stav

BRATISLAVA – Mimoriadny stav, ktorý bol pre vysokú hladinu Dunaja v hlavnom meste vyhlásený od utorka, dnes bratislavský primátor Milan Ftáčnik odvolal. Ako primátor uviedol po zasadnutí krízového štábu, pozornosť teraz sústreďujú na čistenie a sprejazdnenie ciest, riešenie škôd i odpratávanie odpadu, ktorý priniesla veľká voda.

slovakia

left justify in out

Hladina Dunaja v Bratislave začala klesať už koncom minulého týždňa, cez víkend preto začali odstraňovať mobilné protipovodňové zábrany a odvolali väčšinu opatrení. Zatvorené ešte ostáva Tyršovo nábrežie na petržalskej strane Dunaja, kde voda podmyla časť cesty spájajúcej parkovisko s Viedenskou cestou. Ako informoval šéf krízového štábu Ľubomír Andrassy, situáciu chcú čo najskôr vyriešiť, aby mohli Tyršovo nábrežie vyčistiť a sprístupniť verejnosti. Tyršovo nábrežie by mohli otvoriť počas najbližších dvoch dní, vyčistiť však musia ešte trávniky i detské ihrisko. Otvorenie mestskej pláže, ktorá je každý rok na petržalskej strane Dunaja, však potrvá dlhšie.

Väčšina opatrení, ktoré počas minulého týždňa pre stúpajúci Dunaj vydal krízový štáb mesta, sú už minulosťou. Bratislavčania či návštevníci mesta sa tak od soboty opäť dostali na Starý most, vodiči môžu využívať Viedenskú cestu, prejazdná je aj Devínska cesta, ktorá vedie do najviac postihnutej časti Bratislavy – do Devína. Zrušené je aj obmedzenie rýchlosti na Dolnozemskej ceste.

Ako informoval Andrassy, po opadnutí vody skontrolovali Starý most, kde mohla statiku narušiť vysoká voda či plávajúce drevá. „Doobeda sme vykonali kontrolu pylónov mosta a nepotrebujeme prijímať žiadne mimoriadne opatrenia v súvislosti s jeho otvorením pre peších,“ vysvetlil Andrassy.

Povodňový krízový štáb Bratislavy zasadal dnes naposledy, teraz musia podľa zákona vypracovať súhrnnú správu a zosumarizovať poznatky z povodne, uviedol primátor Ftáčnik. "Zo súhrnných správ sa potom budú dať odvodiť opatrenia, ktoré je potrebné urobiť v najbližších rokoch, aby sme boli pripravení ešte lepšie ako teraz,“ dodal. Súhrnné správy vypracuje aj Slovenský vodohospodársky podnik i ozbrojené zložky, ktoré pri povodni zasahovali.
Dunaj v Bratislave ešte má úroveň 1. stupňa povodňovej aktivity, o 15:45 hladina Dunaja dosahovala 670 centimetrov a ďalej klesá. Dunaj v Devíne klesol už pod hranicu prvého povodňového stupňa, v súčasnosti je jeho hladina na 622 centimetroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies