Primátor Bratislavy nepodpísal uznesenie, ktoré malo zmeniť vybavovanie petícií

NETKY.SK • 17 Október 2016, 11:22 • 2 min
Primátor Bratislavy nepodpísal uznesenie, ktoré malo zmeniť vybavovanie petícií

BRATISLAVA - Vybavovanie petícií na bratislavskom magistráte sa malo po zmiznutí 3039 z 8018 odovzdaných petičných hárkov z petície proti hazardu zmeniť.

slovakia

left justify in out

Pri zaevidovaní petície v podateľni magistrátu mal byť prítomný aj pracovník z útvaru vybavovania sťažností a petícií, ktorý mal potvrdiť počet petičných hárkov a počet podpisov pod petíciou. O takúto zmenu požiadali koncom septembra primátora Bratislavy Iva Nesrovnala mestskí poslanci, ten však uznesenie neodpísal z dôvodu rozporu so zákonom o obecnom zriadení a štatútom hlavného mesta.

 

Nepodpísanie bodu, ktorý riešil úpravu zásad vybavovania petícií v hlavnom meste, primátor vysvetľuje tým, že ide o zásah do jeho kompetencie pri určovaní organizačnej štruktúry magistrátu, pracovného poriadku zamestnancov a ich náplní pracovných činností. Nesrovnal nepodporil ani časť uznesenia, v ktorom ho poslanci žiadali, aby rokoval s vládou o podpore obsahu legislatívnych návrhov poslanca mestského zastupiteľstva i Národnej rady (NR) SR Jána Budaja či parlamentných poslancov za hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré sa týkajú novely zákona o hazarde. "Tento bod je rozpore s uplatňovaním právomocí primátora, lebo primátor sa môže zúčastniť zasadnutia vlády, iba ak sa prerokováva vec spätá s hlavným mestom. Tento proces je v štádiu, keď celú vec majú v rukách poslanci NR SR," vysvetlila pre TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

 

Primátor neodobril ani ustanovenie pracovnej skupiny pre prípravu všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta o zákaze či obmedzení prevádzkovania hazardných hier na území Bratislavy. "V tomto prípade ide takisto o zasahovanie do právomoci primátora," uviedla Skokanová s tým, že podľa štatútu hlavného mesta je iba v kompetencii primátora zriaďovať si svoje poradné orgány.

 

Poslanec Milan Vetrák, ktorý bol iniciátorom zmeny vybavovania petícií na bratislavskom magistráte, ešte v septembri povedal, že toto opatrenie by tak či tak bolo navrhované na základe auditu, ktorý si dal primátor spraviť. "Nemyslím si, že je toto opatrenie nejaké sporné," skonštatoval. Ako tvrdí, pracovníci magistrátu by to mali zvládnuť, keďže podpisy pod petíciami overovať nebudú, len potvrdia, aký počet petičných hárkov bol do podateľne odovzdaný a koľko podpisov celkovo sa nachádza na odovzdaných hárkoch. Poslanec Radoslav Olekšák však v septembri v tejto súvislosti upozornil na zásah do organizačného poriadku a riziko vzniku problémov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona