Primátor Banskej Bytrice sa vzdal členstva v dozorných radách

NETKY.SK • 25 Október 2014, 13:19 • 2 min
Primátor Banskej Bytrice sa vzdal členstva v dozorných radách

BANSKÁ BYSTRICA - Primátor mesta Peter Gogola sa rozhodol vzdať členstva v dozorných radách spoločností FK Dukla, a. s., HC ´05 BANSKÁ BYSTRICA, a. s., BB-BIOPOWER, a. s. a Bystrická elektrárenská spoločnosť, a. s.

slovakia

left justify in out

Ako informovala tlačová tajomníčka Banskej Bystrice Barbora Winterová, primátor tak reagoval na upozornenie organizácie Transparency Intarnational Slovensko, že členstvom v orgánoch súkromných firiem porušuje zákon o konflikte záujmov.

 

Gogola pripomína, že za pôsobenie v týchto dozorných radách nikdy nepoberal žiadnu odmenu. Pôsobenie v FK Dukla a HC ´05 BANSKÁ BYSTRICA zdôvodňuje tým, že nehonorované členstvo v dozornej rade bral ako funkciu vykonávanú v záujme mesta. V súvislosti s členstvom v dozorných radách spoločností BB-BIOPOWER a Bystrická elektrárenská spoločnosť uviedol, že mesto s týmito spoločnosťami plánovalo projekty s majetkovou spoluúčasťou samosprávy. Keďže sa tieto projekty neuskutočnili, bolo členstvo v dozorných radách iba formálne.

 

„Nakoľko som členstvo v uvedených dozorných radách bral ako čestnú funkciu, za ktorú som nikdy nepoberal odmenu, neuvedomoval som si, že by mohlo dochádzať ku konfliktu záujmov. Okamžite ako ma organizácia Transparency International na túto skutočnosť upozornila, požiadal som o vzdanie sa členstva v dozorných radách vo všetkých štyroch spoločnostiach. V tomto kontexte vnímam existenciu organizácie Transparency International ako náležitú a potrebnú pre našu spoločnosť, nakoľko upozorňuje na skutočnosti, ktoré môžu byť prekážkou pre transparentnosť verejnej sféry, a ktoré si pri výkone našej funkcie nie vždy uvedomujeme ako prekážky,“ vyhlásil primátor Gogola.

 

Podľa prieskumu organizácie Transparency International Slovensko (TIS) porušilo zákon o konflikte záujmov v končiacom sa volebnom období 136 primátorov a starostov. Informoval o tom jej riaditeľ Gabriel Šípoš na tlačovej besede vo štvrtok a zároveň vyzval všetkých starostov a primátorov, aby okamžite vystúpili zo štatutárnych orgánov súkromných firiem. Organizácia tiež žiada zastupiteľstvá, aby vinníkom uložili tresty podľa zákona, čiže odobratie šiestich mesačných platov. Na jar budúceho roka TIS pripraví analýzu, ktorá túto povinnosť starostov či primátorov opäť zhodnotí.

 

Na aktuálnu analýzu organizácia využila obchodný register a zoznam starostov a primátorov. Prekvapilo ju, že sa zákon o konflikte záujmov tak masívne porušuje. TIS vyzýva aj tých, ktorí sa po voľbách dostanú do funkcií, aby na túto dôležitú vec nezabudli a čo najskôr po zvolení vystúpili zo súkromných firiem. „Ak niekto sedí na jednej stoličke, nemôže dobre vykonávať druhú funkciu, keď má dva rozličné záujmy, ktoré sa môžu navyše aj krížiť,“ uviedol Šípoš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies