Primárky v New Yorku vyhral Donald Trump a Hillary Clintonová

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 06:37 • 2 min
Primárky v New Yorku vyhral Donald Trump a Hillary Clintonová

NEW YORK - Miliardár Donald Trump zvíťazil v utorkových republikánskych primárkach vo svojom domovskom štáte New York. Vyplýva to z výsledkov exit pollov, ktoré bezprostredne po ukončení hlasovania zverejnili americké televízne stanice.

slovakia

left justify in out

Trumpovo víťazstvo v newyorských primárkach sa všeobecne očakávalo. Dôležité však bude, s akou prevahou zvíťazí. Ak by celoštátne získal viac ako 50 percent hlasov a vyhral vo všetkých tamojších kongresových volebných obvodoch, mohol by získať hlasy všetkých 95 republikánskych delegátov, o ktorých sa v New Yorku súperilo, uviedla agentúra Reuters.

Trump by sa tým významne priblížil ku hranici 1237 delegátov, ktorých potrebuje na zaistenie oficiálne prezidentskej nominácie Republikánskej strany.

 

Pred dnešnými primárkami mal Trump na svojom konte 756 delegátov, zatiaľ čo jeho hlavný súper Ted Cruz 559.

 

Demokratické primárky v americkom štáte New York vyhrala Hillary Clintonová. Po sčítaní hlasov zo 42 percent okrskov má Clintonová výrazný náskok pred svojím súperom Berniem Sandersom v pomere 60,2 ku 39,8 percenta. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zároveň vyhlásila Clintonovú za víťazku newyorských primárok.

 

Pred utorkovými primárkami mala Clintonová na svojom konte 1758 delegátov, zatiaľ čo jej hlavný súper Sanders 1076. Na zaistenie prezidentskej nominácie Demokratickej strany je celkovo potrebných 2383 delegátov.

 

Demokratickí uchádzači o nomináciu v New Yorku súperili o hlasy 291 delegátov. Clintonovej víťazstvo by mohlo spomaliť úspešný nástup Sandersa z posledného obdobia, v ktorom sa mu podarilo vyhrať osem z deviatich primárok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona