Prima banka ku koncu júna so stratou 4,78 mil. eur

NETKY.SK • 1 August 2013, 17:12 • 2 min
Prima banka ku koncu júna so stratou 4,78 mil. eur

BRATISLAVA - Prima banka vykázala v prvom polroku stratu 4,78 mil. eur. Medziročne ju mierne skorigovala. V rovnakom období vlaňajška bola totiž v mínuse 7,23 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Pod tohtoročnú stratu sa podľa vyjadrení banky podpísali aj externé faktory, legislatívne zásahy, zvýšená regulácia a aj konzervatívny prístup k tvorbe opravných položiek. Bankový odvod zaťažil výsledok banky sumou 3,8 mil. eur, tvorba opravných položiek zhruba 6 mil. eur. Napriek tomu je výsledok podľa banky lepší, než bol plán.

"Prima banka bude aj v druhom polroku napredovať vo svojej dlhodobej stratégii. Naďalej bude rozširovať svoju pobočkovú a bankomatovú sieť. Takisto bude posilňovať svoju pozíciu v úverovaní obyvateľstva a zvyšovať počet aktívnych klientov," uviedla Prima banka.

Prima banka otvorila 32 nových pobočiek a zvýšila ich počet na celkových 84, do prevádzky uviedla ďalších 59 bankomatov. Napriek tomu prevádzkové náklady banky poklesli o niečo vyše 19 % na 21,14 mil. eur. Čistý výnos z bankových činností sa však znížil o 10,3 mil. eur na 21,36 mil. eur. "V prvom polroku 2013 sme v súlade s dlhodobou stratégiou naďalej výrazne rozširovali sieť pobočiek a bankomatov a posilňovali úverovanie občanov. V druhom kvartáli sme poskytli šesťkrát viac hypoték ako v minulom roku," povedal generálny riaditeľ Prima banky Jan Rollo.

Bilančná suma bola na konci júna vo výške 2,101 mld. eur. Úvery poskytnuté klientom predstavovali sumu 1,135 mld. eur. Ku koncu prvého polroka vzrástol medziročne objem úverov obyvateľstvu o štvrtinu, pričom objem spotrebných úverov sa takmer zdvojnásobil. Hypotéky vzrástli o 18 %. Okrem úverového portfólia rástol v Prima banke aj objem retailových vkladov, a to o 11 %. Objem zostatkov na bežných účtoch sa zvýšil o 23 %. Celkový stav vkladov klientov bol na konci júna vo výške 1,577 mld. eur.

Prima banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993 a v rámci doterajšieho fungovania spoločnosti je to už jej tretí názov. V máji 2000 sa majoritným akcionárom, v tom čase Prvej komunálnej banky, stala finančná skupina Dexia. Pod názvom Prvá komunálna banka vystupovala do konca septembra 2003, následne sa zmenila na Dexia banku Slovensko. Skupina Dexia v závere roka 2010 predala svoj podiel investičnej skupine Penta. Akcie banky však Penta nadobudla až 31. marca 2011, pričom v súčasnosti vlastní už zhruba 94 % akcií. Od januára 2012 sa Dexia banka zmenila na Prima banku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies