Príliš formálnym oblečením pracovný pohovor nepokazíte

NETKY.SK • 30 November 2011, 05:44 • 2 min
Príliš formálnym oblečením pracovný pohovor nepokazíte

Príliš formálnym oblečením pracovný pohovor nepokazíte

slovakia

left justify in out

img

Pri príprave na pracovný pohovor nepodceňujte vhodný výber oblečenia. Existuje pritom zásada, že viac formálne oblečenie nemôže byť na škodu. "V zásade platí, že lepším oblečením uchádzač o prácu nič zásadne nepokazí, horším už áno," povedala pre TASR špecialistka pre personálne poradenstvo spoločnosti Trenkwalder Klára Javorská.
Slušnejším oblečením tak dávate najavo, že vám na práci záleží a pristupuje k pohovoru možno až príliš opatrne. Tým si však šance na zamestnanie neznížite. Prípadný negatívny dojem z príliš formálneho oblečenia totiž možno v priebehu rozhovoru pomerne jednoducho vymazať. "Stačí sa vyjadrovať uvoľnene, byť komunikatívny a pôsobiť vo svojom oblečení prirodzene a nie zviazane," radí Javorská.
Naopak, v prípade opačného extrému sa už negatívny prvý dojem vyvracia omnoho ťažšie. Prísť preto na pracovný pohovor v krátkych nohaviciach, tričku a sandáloch môže byť závažný problém. Ako teda zvoliť správne oblečenie? Dôležitá je samozrejme najmä pozícia, o ktorú máte záujem. "Platí, že čím je dané miesto vo firemnej hierarchii vyššie, tým formálnejšie oblečenie sa očakáva," tvrdí Javorská.
U mužov, ktorí sa hlásia na vysokú manažérsku pozíciu, môže byť veľkým problémom pokrčené tričko, bermudy, športové oblečenie. V takom prípade je totiž oblek povinnou uniformou. "U žien tak môže byť problémom minisukňa, priesvitné tkaniny, odhalené ramená i krátke nohavice," vysvetľuje Javorská.
Lepšie je teda zvoliť konzervatívnejšie oblečenie, ale pomôcť môže aj prispôsobenie svojho vzhľadu pravidlám obliekania v danej spoločnosti. Dostať sa k nemu však väčšinou nie je také jednoduché. "Pravidlom však je, že na pohovor do banky si štandardne neobliekame to, čo do prostredia výrobného," dodala Javorská.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies