Prílev utečencov do Európy zvýšil dopyt po obytných moduloch z moravskej obce

NETKY.SK • 12 August 2015, 07:45 • 2 min
Prílev utečencov do Európy zvýšil dopyt po obytných moduloch z moravskej obce

SUPLÍKOVCE - Z obrovského prílevu migrantov do Európy má prospech český závod na výrobu obytných a sanitárnych modulov v severomoravskej obci Supíkovice, ktorý patrí parížskej spoločnosti Touax-Modulové stavby. V súčasnosti nestíha pokryť dopyt zo strany nemeckých miest a vlád spolkových krajín, ktoré jej moduly využívajú na ubytovanie tisícov utečencov.

slovakia

left justify in out

Obec Supíkovice leží v srdci Jeseníkov neďaleko hraníc s Poľskom na severe Moravy a v dedine podľa všetkého nevideli ani jediného z 200.000 utečencov, ktorí tento rok zaplavili Európu utekajúc pred vojnou a chudobou, upozornila tlačová agentúra AP.

 

Marketingový riaditeľ spoločnosti Jan Petr pre AP dnes povedal, že asi 30 percent z ich tohtoročnej produkcie s rozlohou 75.000 metrov štvorcových bude dodaných do Nemecka, obľúbeného cieľa migrantov. Očakávajú, že na budúci rok by to mohlo byť až 60 percent. V regióne, kde je vysoká nezamestnanosť, zamestnávajú 250 ľudí - 30 z nich prijali len nedávno.

 

"Museli sme odmietnuť objednávky, pretože ich nedokážeme kapacitne splniť. Myslím si, že tento dopyt potrvá tak rok, rok a pol, ale medzičasom sme zaznamenali záujem aj z ďalších krajín," napríklad zo Švédska, citovala ho AP.

 

Moduly, ktoré vyrábajú, možno jednoducho spájať na rozličné využitie pre úrady, obchody, škôlky a v prípade utečencov na bytové domy a ubytovne. Poskytujú relatívne lacné a rýchle riešenie.

 

V súčasnosti pracujú na objednávke zo severonemeckého Hamburgu - ôsmich apartmánových domoch s 30 bytmi, ktoré zabezpečia plne funkčné ubytovanie, ale žiaden luxus. Keď ju dokončia, čakajú ich objednávky zo Sulzbachu a Mníchova.

 

Nemecko stavia sedem utečeneckých centier pre spolu 20.000 migrantov, dodala AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies