Prílev migrantov z Turecka do Grécka zosilnel

NETKY.SK • 8 August 2016, 12:34 • 2 min
Prílev migrantov z Turecka do Grécka zosilnel

ATÉNY - Prílev nelegálnych migrantov z Turecka do Grécka v posledných 30 dňoch mierne zosilnel, zatiaľ sa však nenapĺňajú obavy z náporu ako v období pred uzavretím príslušnej dohody s Ankarou. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov gréckeho štábu pre migračnú krízu sa doplavilo cez víkend z Turecka na ostrovy v Egejskom mori 206 utečencov a iných migrantov. Momentálne tam čaká na spracovanie žiadostí o azyl alebo vrátenie do Turecka takmer 10.000 ľudí, čo je o 1500 viac ako pred mesiacom.

 

"Títo ľudia sú predovšetkým na ostrovoch Chios a Lesbos v stiesnených podmienkach. Z frustrácie dochádza neustále k nebezpečným potýčkam," povedal pre DPA nemenovaný dôstojník pobrežnej stráže. Takzvané hotspoty na týchto ostrovoch poskytujú priestor pre 7450 migrantov.

 

Súčasná preplnenosť súvisí aj s tým, že Ankara v rámci postupu voči osobám spájaným s neúspešným pokusom o prevrat v Turecku stiahla z gréckych ostrovov všetkých svojich pozorovateľov.

 

Práve títo pozorovatelia rozhodovali o tom, ktorí a koľkí migranti budú vrátení do Turecka po tom, ako im grécke úrady zamietli žiadosti o azyl. Podľa zdrojov z pobrežnej stráže však prispeli k tejto situácii aj grécki azyloví sudcovia, ktorí sa zdráhajú posielať ľudí naspäť do Turecka.

 

Vlani sa v tomto období pokúšali dostať z Turecka na niektorý z gréckych ostrovov denne tisíce migrantov a utečencov pochádzajúcich prevažne z Blízkeho východu a zo severnej Afriky. Ich prílev výrazne spomalila až dohoda, ktorú v marci dosiahla EÚ s Tureckom.

 

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu však minulý týždeň varoval, že Ankara nemôže zaručiť ďalšie plnenie tejto dohody, ak EÚ neumožní tureckým občanom cestovanie bez víz najneskôr do októbra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies