Prílev ilegálnych migrantov do Rakúska neprestáva

NETKY.SK • 26 September 2015, 18:29 • 2 min
Prílev ilegálnych migrantov do Rakúska neprestáva

EISENSTADT/VIEDEŇ - Iba cez maďarsko-rakúsku štátnu hranicu prišlo v priebehu piatka a soboty do rakúskej spolkovej krajiny Burgenland doteraz 17.000 migrantov, pričom toto číslo hlavne v svetle pokračujúcej soboty nemusí byť konečné.

slovakia

left justify in out

Cieľovou destináciou väčšiny z migrantov je Nemecko.


Už v piatok prekročilo maďarsko-rakúske hraničné priechody takmer 11.000 utečencov, informovala dnes polícia alpskej republiky.


Veľká väčšina z nich vstúpila na rakúske teritórium cez hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf (10.700) neďaleko Bratislavy, asi 170 ďalších cez priechod v Heiligenkreuzi v južnej časti Burgenlandu.


Ďalších takmer 6000 ľudí prekročilo maďarsko-rakúske štátne hranice v čase od polnoci do dnešného popoludnia. Asi 5700 tak učinilo v Nickelsdorfe, ďalších okolo 200 v Heiligenkreuzi.


Maďarská strana informovala o viacerých vlakových súpravách, ktoré dorazili do prihraničnej obce Hegyeshalom, avšak nevylúčila, že tam môžu smerovať v krátkom čase aj ďalšie vlaky s utečencami.


Riaditeľ rakúskeho Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu Peter Gridling dnes vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu ORF uviedol, že aj v alpskej republike sa osoby známe ako islamisti pokúšali ponúknuť pomoc utečencom. Po ich identifikácii sa však neobjavili žiadne indície naznačujúce priame extrémistické pozadie.
Na podobné podnety reagujú však rakúske orgány veľmi citlivo vzhľadom na fakt, že migračnú vlnu možno aj zneužiť, zdôraznil Gridling.


Podľa jeho názoru je však málo pravdepodobné, že by tranzitné trasy utečencov zneužili teroristi, pričom poukázal na životunebezpečné podmienky pri cestovaní migrantov plavidlami i nákladnými vozidlami. Navyše by sa teroristi museli dostať medzi masy ľudí, ktoré sa nachádzajú na úteku práve pred nimi, dodal.


Pred radikalizáciou utečencov islamistami žijúcimi v Nemecku varoval a vážne znepokojenie v tejto súvislosti vyjadril v týchto dňoch tamojší Spolkový úrad pre ochranu ústavy.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies