Prílev arktického vzduchu na Slovensko sa už začína prejavovať

NETKY.SK • 5 Január 2017, 22:07 • 2 min
Prílev arktického vzduchu na Slovensko sa už začína prejavovať

BRATISLAVA - Prílev arktického vzduchu na Slovensko od severu až severovýchodu sa už začína prejavovať. Najvýraznejšie v stredných i vyšších polohách a na severe miestami už aj v nižších polohách. Na Lomnickom štíte namerali dnes meteorológovia o 15.00 h -24,2 stupňa Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Podľa SHMÚ možno výrazný pokles teploty pozorovať aj na stanici Liesek na Orave. "Ten hlásil o 15.10 h -10,1 stupňa Celzia. Na juhu sa ochladzovanie zatiaľ ešte výraznejšie neprejavuje, napríklad o 15.10 h mal Lučenec -0,5 stupňa Celzia," uviedli meteorológovia.

 

SHMÚ varuje, že Slovensko potrápia v piatok (6.1.) nízke teploty, silný vietor i tvorba snehových jazykov a závejov. Ústav vydal na tento deň výstrahy 1. a 2. stupňa.

 

img

 

Na väčšine územia Slovenska očakávajú meteorológovia v noci na sobotu (7.1.) dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu až do - 20 stupňov Celzia. V okresoch severného a stredného Slovenska môže teplota klesnúť až na - 24 stupňov Celzia.

 

img

 

SHMÚ varuje aj pred silným vetrom, ktorý na západe a východe Slovenska môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť do 75 kilometrov za hodinu. Na horách severného a stredného Slovenska môže táto rýchlosť vetra dosiahnuť v nárazoch až 130 kilometrov za hodinu.

 

Meteorológovia v súvislosti so silným vetrom upozorňujú aj na tvorbu snehových závejov a jazykov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies