Príjmy samospráv z podielovej dane sa upravia

NETKY.SK • 16 December 2014, 12:03 • 2 min
Príjmy samospráv z podielovej dane sa upravia

BRATISLAVA - Koeficienty na výpočet podielu samosprávnych krajov na výnosoch dane z príjmov fyzických osôb sa od budúceho roka zmenia.

slovakia

left justify in out

Súvisí to so schválenými zmenami v systéme výberu a správy dane z motorových vozidiel, podľa ktorých už od budúceho roka nebude výnos tejto dane príjmom vyšších územných celkov ale štátu. Kompenzáciou pre župy má byť navýšenie podielu na výnose dane z príjmov fyzických osôb z 21,9 % na 29,2 %. Zároveň sa však zmenia aj pomery rozdelenia dane medzi jednotlivé kraje. Podľa návrhu nariadenia z dielne ministerstva financií, ktorý by mala v stredu prerokovať vláda, by sa malo ubrať bratislavskému kraju a pridať ostatným.

 

Ministerstvo financií navrhuje nastaviť koeficienty prerozdeľovania tak, aby sa počas štvorročného vyrovnávacieho obdobia postupne znižovali príjmy Bratislavského samosprávneho kraja medziročne o 2,5 mil. eur v prvom roku až po 10-miliónový pokles v štvrtom roku. V samotnom roku 2015 by však podľa rezortu financií bratislavská župa ešte žiadny výpadok príjmov pocítiť nemala, keďže v januári ešte obdrží svoj podiel z výnosu dane z motorových vozidiel za tohtoročný december, ktorý by mal celkovo dosiahnuť takmer 11,6 mil. eur. "Z prepočtov pri vzájomnom porovnaní očakávanej skutočnosti daňových príjmov vyšších územných celkov v roku 2014 a prognózovaných príjmov pre rok 2015 vyplýva, že aj napriek zmene koeficientov zaznamená medziročný nárast príjmov aj Bratislavský samosprávny kraj,“ píše sa v návrhu ministerstva. 

 

Práve negatívny dopad na rozpočet Bratislavského samosprávneho kraja už pri prerokúvaní návrhu zákona o dani z motorových vozidiel v parlamente kritizoval šéf bratislavskej župy a zároveň poslanec Národnej rady SR Pavol Frešo. Okrem iného tvrdil, že vláda touto zmenou berie samosprávam jeden z najdôležitejších decentralizačných nástrojov a posilňuje svoju vlastnú moc. Rezort financií naopak od začiatku argumentoval, že nový systém dane z motorových vozidiel bude spravodlivejší a zároveň ekologickejší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies