Príjmy politikov sa budúci rok znížia o trojnásobok deficitu

NETKY.SK • 22 September 2010, 11:02 • 2 min
Príjmy politikov sa budúci rok znížia o trojnásobok deficitu

Príjmy politikov sa budúci rok znížia o trojnásobok deficitu

slovakia

left justify in out

img

Čisté príjmy ústavných činiteľov v budúcom roku klesnú jednorazovo o trojnásobok tohtoročného deficitu. V ďalších rokoch bude tento koeficient stanovený dlhodobo na úrovni dvojnásobku deficitu v predchádzajúcom roku. Na dnešnom stretnutí s novinármi o tom informoval minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
Deficit verejných financií sa tento rok očakáva na úrovni 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), trojnásobok teda predstavuje takmer 24 %. Zároveň však má dôjsť aj k valorizácii platov ústavných činiteľov, ktorá bola dva roky zmrazená. "Dôjde síce k valorizácii, ktorá bola zamrazená, ale z platu poslanca sa odpočíta 24 %. Výsledný efekt je ten, že o 10 % menej peňazí donesie poslanec domov," priblížil mechanizmus na príklade člena zákonodarného zboru minister práce Jozef Mihál (SaS).
Koalícia sa napokon dohodla, že poslancom sa paušálne náhrady nebudú zdaňovať. "Úvahy boli aj o zdanení paušálnych náhrad, nakoniec sa k tomuto zdaneniu nepristupuje z dôvodu, že plnia funkcie náhrad nákladov vynaložených pri poslaneckej práci. Ale čisté príjmy vrátane paušálnych náhrad budú znížené v budúcom roku najmenej o 10 %," zdôraznil Mikloš.
O tom, že politici budú zdaňovaný podľa výsledku hospodárenia krajiny, informovala ešte v utorok (21.9.) večer v prestávke rokovania Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Zároveň upozornila, že tento mechanizmus nebude platiť na sudcov, keďže tí nemôžu ovplyvniť stav verejných financií. Pre sudcov bude pripravený iný model. "Do tohto mechanizmu sme ich nemohli zaradiť automaticky, lebo oni sa nepodieľajú na tvorbe verejných financií. Vymáhateľnosť práva je však dôležitý faktor, preto tam bude navrhnutý mechanizmus, ktorý nebude zakotvovať koeficient deficitu, ale možnosť zníženia platov v zmysle ústavného zákona," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies