Apple ukončil svoj najúspešnejší rok rastom kvartálneho zisku o vyše 30 %

NETKY.SK • 28 Október 2015, 12:00 • 2 min
Apple ukončil svoj najúspešnejší rok rastom kvartálneho zisku o vyše 30 %

SAN FRANCISCO - Americká spoločnosť Apple oznámila za 4. štvrťrok svojho obchodného roka 2014/2015 medziročný rast zisku o viac než 30 %, keď ho potiahol prudký rast tržieb. Tie sa vďaka výraznému zvýšeniu predaja iPhonov zvýšili o viac než pätinu. Spoločnosť zároveň oznámila, že za celý obchodný rok zaznamenala rast tržieb na nový rekord. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

Firma uviedla, že zisk za 4. kvartál (skončil sa 26. septembra) dosiahol 11,1 miliardy USD (10,04 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 1,96 USD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka predstavoval zisk 8,5 miliardy USD (1,42 USD/akcia). Medziročne to znamená rast o 30,6 %. Firma tak prekonala odhady analytikov, ktorí počítali s rastom zisku na 1,88 USD/akcia.

 

Tržby sa zvýšili o 22 % zo 42,1 miliardy na 51,5 miliardy USD. Aj v tejto oblasti spoločnosť prekonala odhady analytikov, ktorí očakávali rast tržieb na 51,1 miliardy USD.

 

Pod rast tržieb sa podpísalo výrazné zvýšenie predaja iPhonov. Spoločnosť ich vo 4. kvartáli predala 48 miliónov, o 22 % viac než v rovnakom období minulého obchodného roka. Predaj inteligentných telefónov, ktoré sa na tržbách firmy podieľajú takmer dvomi tretinami, tak bez problémov vykompenzoval pokles predaja iPadov. Ich predaj zaznamenal pokles o 20 % na 9,89 milióna.

 

Pod úspešný štvrťrok sa veľkou mierou podpísali výsledky firmy zaznamenané v Číne. Tržby v tejto krajine sa takmer zdvojnásobili na 12,5 miliardy USD a čínsky trh tento rok vytlačil Európu z druhého miesta v rebríčku najväčších trhov Apple. Na prvom mieste zostávajú USA. Na americkom trhu sa tržby zvýšili medziročne o 10 %.

Apple ani teraz nezverejnil podrobnejšie informácie, čo sa týka predaja hodiniek Apple Watch. Uviedol len, že v kategórii, ktorá zahrňuje Apple Watch a iné produkty, vzrástli tržby vo 4. štvrťroku o 61 %. Ako v tejto kategórii boli úspešné hodinky, ktoré prišli na trh v apríli, ale firma neuviedla.

 

Za celý obchodný rok dosiahla spoločnosť zisk 53,4 miliardy USD pri tržbách na úrovni 233,7 miliardy USD. V prípade tržieb zo znamená nový rekord.

 

Firma Apple zároveň oznámila odhad tržieb na 1. kvartál súčasného obchodného roka 2015/2016. Spoločnosť predpokladá, že tržby dosiahnu od 75,5 miliardy do 77,5 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies