Príjmy aj výdavky štátu by mali v budúcom roku klesnúť

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 15:43 • 2 min
Príjmy aj výdavky štátu by mali v budúcom roku klesnúť

BRATISLAVA - V budúcom roku by mali výdavky aj príjmy štátu klesnúť. Výdavky by sa mali oproti očakávanej skutočnosti v tomto roku znížiť o 770 miliónov eur a príjmy by mali klesnúť o 449,8 milióna eur. Vyplýva to z Východísk rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky, ktoré predstavilo Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Celkové výdavky štátu sa pritom na rok 2016 rozpočtujú vo výške 31,8 miliardy eur. Príjmy by mali dosiahnuť úroveň 30,2 miliardy eur. Rezort financií v najbližších rokoch počíta aj s poklesom schodku verejných financií. V budúcom roku má predstavovať 1,58 miliardy eur, čo znamená pokles oproti očakávanej skutočnosti v tomto roku o 320,2 milióna eur.

 

MF SR pritom očakáva i pokles verejného dlhu. V tomto roku by sa mal dlh znížiť na úroveň 53 % HDP. "Ak dôjde k naplneniu rozpočtových cieľov, mal by dlh ako podiel na HDP v celom prognózovanom období klesať až pod hranicu 50 % HDP v roku 2018," predpokladá ministerstvo s tým, že v roku 2018 by mal hrubý dlh verejnej správy predstavovať 49,5 % HDP.

 

Čistý dlh, ktorý zohľadňuje vývoj skutočnej zadlženosti, na konci roka 2014 dosiahol 50,1 % HDP a od roku 2015 podľa MF SR kopíruje svojím poklesom vývoj hrubého dlhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies