Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zvýši

NETKY.SK • 3 September 2014, 12:20 • 2 min
Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zvýši

BRATISLAVA - Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od októbra zvýši o 46,80 eura.

slovakia

left justify in out

Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorí vlani zarobili v priemere 1 114,10 eura v hrubom. Naposledy sa hranica menila začiatkom júla, vtedy klesla zo sumy 1 153,10 eura na 1 067,30 eura a táto platí do konca septembra tohto roka. Štatistický úrad totiž zverejnil údaj o priemernej hrubej mzde v národnom hospodárstve za druhý kvartál, ktorá dosiahla 857 eur.

 

Nová príjmová hranica bude platiť do konca roka, od januára by potom mohla podľa vyjadrení VÚB banky opäť mierne klesnúť. "Hranica príjmu sa mení každý štvrťrok. Odporúčame preto pravidelne sledovať meniacu sa výšku," doplnila hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. 

 

Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok. Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %. Pri manželoch, resp. partneroch nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice. 

 

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky. "Pri maximálnej 50-tisícovej hypotéke so splatnosťou na 30 rokov môže mladý človek vďaka zvýhodneniu ušetriť mesačne aj viac ako 80 eur, čo za päť rokov trvania zvýhodnenia predstavuje sumu prevyšujúcu 5 000 eur," uviedla vedúca oddelenia hypotekárnych úverov VÚB banky Melinda Burdanová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona